Foto: Ajuntament

Més d’un segle caminant en paral·lel al Mediterrani. Des de principis de la dècada de 1900 (l’any 1904, per ser exactes), el passeig de l’Escullera protegeix la zona dels temporals, tot i que amb el pas dels anys l’espigó va convertir-se en un espai de passeig, lleure i excursions (a peu o en bicicleta) per als veïns de la ciutat, que podien trobar el seu moment de pau i tranquil·litat a tocar del mar.

EMBLEMA D’UNA CIUTAT MARÍTIMA
Situat a l’extrem de la platja de la Barceloneta (administrativament pertany al districte de Sants-Montjuïc, no a Ciutat Vella), l’anomenat popularment Trencaones, dissenyat per l’enginyer Carlos de Angulo, va tenir la seva principal època de glòria als anys quaranta del segle passat, quan era un escenari habitual de gent que hi feia una excursió per anar a menjar musclos i sardines a l’emblemàtic restaurant Porta Coeli. El restaurant era tan popular que fins i tot Manuel Vázquez Montalbán en va parlar al seu primer llibre de poesia (Una educación sentimental, de l’any 1967), però va tancar les portes el setembre del 2000 després que la seva última propietària, Maria Teresa Ollé, no renovés la concessió.

Cap al final de la dècada de 1950, el passeig va ser remodelat per primera vegada, convertint-se en un passeig ample. Una de les conseqüències de les reformes va ser la prohibició de la circulació de cotxes, que des de fa molts anys han de deixar-se aparcats a l’espigó superior i, des d’allà, baixar-hi per poder caminar per la vora del mar.

Aquesta, però, no ha estat l’única vegada que el passeig ha patit canvis fins a convertir-se en el que és actualment: un espai de cinc quilòmetres de llargada perfecte per fer-hi esport i també caminar-hi de forma pausada. Des de la vora del mar, a més, es pot gaudir d’una panoràmica de la ciutat poc habitual, del Mediterrani cap a la muntanya, i és també un escenari que els fotògrafs, aficionats o amb més traça, sovintegen per captar instantànies. Moltes d’aquestes imatges acaben penjades a xarxes socials com Instagram.

La presència del passeig de l’Escullera a la cultura popular també té un espai en la cançó El rompeolas, de Loquillo, una balada romàntica que és el tema més conegut del disc Morir en primavera, publicat el 1988 i que molts consideren un himne generacional.