Manuel Reyes

Ja fa uns dies que ha començat un nou curs escolar. Però aquest curs que just ara inicien més d’un milió i mig d’escolars de primària, secundària, infantil i batxillerat és, sense cap dubte, el curs més car de la història per a totes les famílies catalanes. I és que el cost per família arriba ja als 429 euros, un 30% més que l’any passat.

La veritat és que les famílies afronten moments molt difícils. L’augment de preus de la cistella de la compra, que supera el 10%, ha fet que comprar cada dia al súper sigui més complicat. Tampoc hi ajuden els increments de l’electricitat, que ja abans de la guerra d’Ucraïna s’havia disparat, així com del gas, el butà o l’aigua. També han pujat els impostos, l’Euríbor que es fa servir per al càlcul de les hipoteques i el preu del diner.

Amb aquest panorama, és hora que els governs preguin mesures per retornar a les famílies l’excés de recaptació que han tingut. En concret, fins ara, prop de 16.000 milions d’euros que Estat i comunitats autònomes estan recaptant de més.

És hora que els governs preguin mesures per retornar a les famílies l’excés de recaptació que han tingut

No té sentit estrènyer més les economies domèstiques i familiars o les empreses en aquesta situació. És el moment d’ajudar qui més ho necessita, i per això hem d’abaixar els impostos i fer polítiques d’activació i de foment de l’emprenedoria i de creació de llocs de treball com la millor fórmula de frenar l’estancament de la nostra economia.

Aquest curs no comença gens bé. Molts alumnes continuen en més de 1.000 barracons escolars dispersos per tota Catalunya mentre s’acumulen les reivindicacions tant de professors com de famílies que reclamen llibertat per escollir el model educatiu que volen per als seus fills.

Aviat tindrem una oportunitat de començar a canviar coses, i per això les pròximes eleccions municipals són cabdals. És el moment del canvi, perquè el curs vinent no torni a ser un curs de records negatius i comencem a donar prioritat al que és més important, com ara l’educació dels nostres fills.

Manuel Reyes, exalcalde de Castelldefels, exdiputat al Parlament i president del PP a la demarcació de Barcelona