Sílvia Company fent una de les rutes sobre la cultura xinesa a Barcelona. Foto: CultRuta

La comunitat xinesa a Barcelona és part essencial de la riquesa cultural de la ciutat i, de fet, n’és la quarta nacionalitat més nombrosa. També ho és a Catalunya. Valorar la multiculturalitat dels barris és clau per a la inclusió, per això, Casa Àsia i CultRuta organitzen passejades pels espais més emblemàtics de la comunitat xinesa a la ciutat i el seu reflex en l’arquitectura d’aquesta.

La ruta vol contribuir al coneixement mutu per qüestionar la visió estereotipada que existeix. I ara, que tot just se celebra el Cap d’Any xinès, és un moment perfecte per reflexionar sobre el valor d’aquesta cultura.

Sílvia Company, guia turística en llengua xinesa, i especialitzada en Estudis Xinesos, és l’encarregada d’acostar el món xinès als habitants de Barcelona. “La primera part de la ruta és històrica: quan van arribar, per què, i introduir temes sobre la cultura”, descriu Company a Línia Eixample. “La segona part ja ens apropa a l’actualitat, a l’impacte d’aquesta onada recent de comerços i presència a la ciutat. Tracta el perfil de ciutadà, els llocs emblemàtics i, sobretot, el per què hi ha una concentració al Fort Pienc”, explica Company. Aquesta és la gran pregunta que es respon durant la ruta: per què al Fort Pienc?

El Fort Pienc no és el barri amb més població xinesa, un 4%, però és on hi ha més comerços

Company insisteix que hi ha un motiu i que sorprendrà qualsevol que el conegui, perquè “realment el Fort Pienc no és el barri amb més població xinesa –representa el 4%–, mentre a altres zones, com Santa Coloma, són un 10%”. La passejada va de la Rambla fins al Fort Pienc.

Joan Coll, creador de CultRuta, sempre ha tingut clar que vol obrir els ulls a la població barcelonina. Recorda que la passejada sobre la cultura xinesa va sorgir el 2020 de la mà de Casa Àsia amb una voluntat clara de “trencar clixés” respecte a aquesta comunitat. CultRuta treballa la multiculturalitat de base per una inclusió real.

L’any del drac

Segons el calendari tradicional xinès, som a l’any 4722, any del drac. Les persones nascudes aquest any són carismàtiques, segures de si mateixes i líders. A més de ser grans treballadores i decidides a aconseguir els seus propòsits. Es tracta d’un símbol majestuós i de força.

La celebració del Cap d’Any xinès a Barcelona va començar el passat 3 de febrer i durarà fins al pròxim dia 24 de febrer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram