Barcelona Districte Cultural

Barcelona Districte Cultural inclou 36 propostes culturals diferents. Foto: Barcelona Districte Cultural

Torna un any més el Barcelona Districte Cultural, que se celebrarà del 6 d’octubre al 28 de desembre, i inclou espectacles consagrats i emergents de teatre, circ, dansa, música i cinema familiar, seleccionats per una comissió formada per responsables dels centres cívics i per especialistes en les diverses arts presents al circuit.

EL BDC és una iniciativa de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona que té com a objectiu enfortir la cultura de proximitat. Amb aquesta intenció naixia l’any 2017 el Barcelona Districte Cultural, un circuit d’arts escèniques, de música en directe i de cinema, que permet que els barcelonins i les barcelonines gaudeixin d’espectacles de qualitat molt a prop de casa.

El mapa dels espectacles

Per a aquesta edició, Barcelona Districte Cultural inclou 36 propostes culturals diferents que inclouen el circ, el teatre, la dansa, la música i el cinema infantil.

A més, la catorzena edició incorpora dues sales noves: la Milaway, de l’Institut Milà i Fontanals, al districte de Ciutat Vella, i el Centre Cívic Bon Pastor, al districte de Sant Andreu. En aquest mapa pots consultar totes les sales adherides i conèixer els esdeveniments que se celebren en cada una d’elles.

En total es faran 228 funcions, amb projeccions especials per a les escoles i els instituts dels barris. A vegades, les funcions aniran acompanyades de col·loquis, xerrades, presentacions o activitats complementàries organitzades en paral·lel. Perquè, a banda de la programació d’espectacles, Barcelona Districte Cultural ofereix la possibilitat de fer partícips de la cultura els veïns i les veïnes.

Oferta teatral

Un total de tretze propostes formen l’oferta teatral. Entre altres, els actors Ricard Farré i Arnau Puig hi presentaran l’adaptació del clàssic de Santiago Rusiñol, El bon policia. Una altra parella d’actors, l’Oriol Genís i la Mont Plans, parlen i reflexionen sobre el seu ofici, el pas del temps i la vellesa a Cadires. Hi ha obres que proposen acostaments diferents i originals a temes d’actualitat: és el que fa l’actriu Mariona Esplugues a Boja, quan parla de salut mental amb humor i en primera persona i relata les consultes de diversos psiquiatres durant setze anys; o el Col·lectiu #H2O, quan denuncia l’abús de poder i la manipulació en els càstings d’artistes i els processos de selecció a Faking Audition.

Circ

La nova edició del BDC inclou sis propostes de circ per a totes les edats: des d’un espectacle de roda Cyr que visibilitza les identitats dissidents i el transfeminisme (Circografía de una travesti, de la Cia. Victoria Sickness) fins a l’humor de propostes com Solo, de la Cia. Roi Borrallas, o Insomni, de Dudu Arnalot.

Hi ha també espai per a espectacles participatius com Espera, de la Companyia de Circ eia, i per a propostes com la de Rauxa Cia, que submergeix els adults en la fantasia dels més petits (La crisi de la imaginació). I es recuperen de l’edició passada, les acrobàcies de la companyia Circ Pistolet amb Potser no hi ha final.

Dansa

Són vuit les propostes de dansa programades en aquesta edició: a A skin poem for a cosy house (Los Escultores del Aire) es parla de la crisi i el dol d’una relació; El Rumbòdrom (Cia. Jose Manuel Álvarez) proposa ballar a ritme de rumba catalana; (ÍOR) + Continuum (Marc Fernández & Julio León) s’aboca a l’hipnotisme d’un moviment perfecte, i Silver Ballad (Cia. LaSúbita) planteja un viatge poètic pels cossos de dones inspiradores.

Música en directe

En aquesta ocasió BDC ofereix set propostes de música en directe, una oferta paritària en gènere i amb estils musicals ben diferents. Són propostes que van del maridatge del jazz amb els ritmes jamaicans dels Delickites a la fusió i l’experimentació de flamenc i rock de Los Aurora, que presenten el seu disc La balsa de la medusa. El duet Ölivia Musyk presentarà les seves noves composicions del disc Nekro i flors; mentre que Suzanna ofereix la seva triple declaració d’amor al soul, al reggae i al dancehall.

Espectacles familiars

Al Barcelona Districte Cultural també es vol apropar el teatre i els espectacles al públic més jove, amb una oferta familiar que inclou el circ i l’humor de les companyies Dudu Arnalot (Insomni) i Rauxa Cia. (La crisi de la imaginació). També hi ha propostes teatrals com les que porten Samfaina de Colors (Sense lluna), Estefanía de Paz Asín (La reina del Arga), Festuc Teatre (Bunji, la petita coala) i Pea Green Boat (Gnoma).

Cinema familiar

I El Petit Cineclub és una proposta de cinema de qualitat pensada per als nens i les nenes de la ciutat, amb presentacions lúdiques i didàctiques amb el Billy i la Milly Oncle en sessions familiars dinamitzades.

En aquesta edició hi ha tres propostes que ensenyaran als més petits valors com l’acceptació i la diversitat (la sessió formada pel migmetratge Vainilla i els curts El meu amic Tigre i Cada dia parles millor), o el compromís i l’educació (el llargmetratge europeu d’animació Oink Oink). Una sessió de quatre films, amb el migmetratge Operació Pare Noel, aportarà una visió diferent i enriquidora del que significa Nadal.