Noia sola balcó

Un de cada tres joves d’entre 16 i 24 anys se sent sol. Foto: Ajuntament

La soledat no desitjada pot fer tant de mal que es pot sentir que la vida no val la pena. Davant d’això, l’Ajuntament ha impulsat la campanya ‘Contra la soledat, reconnectem’, que sensibilitza sobre el problema i posa a l’abast dels barcelonins un nou espai web on conèixer diferents serveis municipals, com ‘Aquí t’escoltem’, que tenen l’objectiu de pal·liar la soledat. En el marc d’aquesta campanya, divendres passat es va convidar a veïns i vianants a fer a la plaça Universitat un test per reconèixer la soledat que poden sentir. Tot i que no se’n parla gaire, els joves d’entre 16 i 24 anys són alguns dels grups de persones que més admeten patir soledat. De fet, segons l’enquesta Òmnibus 2022, un de cada tres joves se senten sols.

Aquesta realitat la confirma un membre del consell assessor científic de l’Ajuntament contra la soledat, el psicòleg i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, Paco López, qui admet que ara hi ha més preocupació entorn del tema per dues raons. Per una part, hi ha enquestes internacionals que han posat de manifest la soledat dels joves i, per l’altra, perquè les noves tecnologies han fet que alguns surtin menys de casa i del seu món.

En aquest sentit, diu López, que és Doctor en Psicologia, hi ha casos de persones que poden arribar a substituir les relacions físiques “presencials” per interaccions a les xarxes socials. “Llavors és quan es converteixen en una presó, un engany o una trampa”, afirma. Aquest comportament pot tenir diferents orígens. Un d’ells és sentir benestar sense exposar-se als riscos que tenen les relacions en el món real. “Es pot evitar, per exemple, que es fixin en la imatge d’un mateix o una situació en la qual no se sap què dir”, diu López.

Els detonants

Una educadora social d’‘Aquí t’escoltem’, Emma Patón, ha acompanyat emocionalment joves a través d’aquest servei municipal. La soledat, afirma, l’ha detectat en aquells que estan desvinculats de les seves famílies, que senten que no tenen habilitats socials per relacionar-se amb persones de la seva edat o que busquen acceptació o validació a través de les xarxes socials. “Quan no arriben a un número de likes determinat, poden sentir frustració”, indica.

Pel que fa a les solucions a aquest problema, López apunta que hi ha diverses mesures que s’estan posant en marxa en l’estratègia municipal contra la soledat. Algunes són potenciar l’associacionisme juvenil i les activitats culturals i impulsar una campanya de sensibilització que recordi als afectats que no estan sols. “Així els joves poden trencar amb l’estigma i demanar ajuda”, recorda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram