El carrer Girona tornarà a omplir-se de vestits d’època, cotxes de principis del segle XX i art. La desena edició de la Fira Modernista, que organitza Cor Eixample els pròxims dies 30 i 31 de maig i 1 de juny, tallarà aquest vial del districte des de l’avinguda Diagonal fins a Consell de Cent en el marc de la Festa Major de la Dreta de l’Eixample.
La Fira Modernista 2014 compta amb tota una sèrie de novetats, com l’ampliació de dos dies a tres de durada o l’exposició del primer cotxe que va sortir de la fàbrica Elizalde ara fa un segle. I és que enguany la festa de Cor Eixample girarà al voltant d’aquesta emblemàtica fàbrica.

EL PRIMER COTXE A LA CIUTAT
Molta gent avui dia relaciona el cognom Elizalde amb el centre cultural del carrer València, però pocs saben que aquest està lligat a una família que posseïa un negoci de fabricació de cotxes i motors per a avions.
El 16 d’abril del 1914, Arturo Elizalde i Rafael Biada –els dos socis de l’empresa del motor– sortien de la fàbrica del passeig Sant Joan amb el primer cotxe que va circular pels carrers de Barcelona. La seva destinació va ser Vilassar de Mar, en una època on encara predominaven els carruatges i el transport amb animals. En aquest sentit, la Fira Modernista d’enguany acollirà la mostra d’aquest automòbil, un vehicle que podia assolir velocitats de fins a 10 quilòmetres per hora.
Una altra de les novetats d’aquesta edició serà la desfilada de gossos, que comptarà amb la col·laboració de la unitat canina de la Guàrdia Urbana. Aquest acte tindrà lloc diumenge al matí, entre les 11 i les 2 del migdia.
La fira serà també una oportunitat perquè els comerciants de Cor Eixample puguin treure els seus productes al carrer. Segons informen des de l’eix comercial, enguany esperen la participació de més de 100 parades de botiguers. De fet, cada any més comerciants demanen poder sortir al carrer durant la Fira, ja que coincideix amb la Festa Major de la Dreta de l’Eixample i el volum de gent que visita l’espai és més gran.
“La Fira Modernista està consolidada i cada cop hi col·laboren més entitats de la Dreta de l’Eixample”, explica a aquesta publicació Carme Izquierdo, presidenta de Cor Eixample. L’eix comercial va rebre recentment el premi a la Millor Iniciativa Col·lectiva Territorial, que lliura el Govern, per l’organització de la Fira Modernista.