Una terrassa del passeig de Sant Joan. Foto: Línia Eixample

Comuns i PSC han arribat finalment a un acord sobre el nou pla d’usos de l’Eixample. Els dos partits del govern portaran al pròxim ple una proposta que vol limitar l’aparició de nous bars, restaurants, discoteques, supermercats 24 hores i altres botigues amb horaris especials al districte. L’objectiu és “preservar el comerç local” i evitar casos “com el d’Enric Granados”, segons va dir la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, aquest dijous en la presentació de la proposta.

Amb el nou pla d’usos, es permetrà l’obertura d’un màxim de vint establiments considerats “d’alt impacte” en un radi de cent metres. A les zones ja pacificades o en procés de pacificació, la norma serà més estricta: el màxim serà de cinc establiments en un radi de cinquanta metres i de divuit en un radi de cent. Aquest serà el cas de zones com la superilla de Sant Antoni o el carrer Girona.

Un districte saturat

Cal recordar que l’Eixample és el districte de la ciutat on hi ha més establiments de planta baixa, un total de 14.000. D’aquests, gairebé un de cada quatre són bars o restaurants. En aquest context, el govern ha volgut fer un nou pla d’usos per “protegir el comerç de proximitat, la vida veïnal i la identitat de l’Eixample i evitar-hi l’especulació i la gentrificació”.

Això sí, l’acord entre comuns i socialistes no ha estat fàcil. Ho va reconèixer ahir la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, que va celebrar que la proposta final fos un pla d’usos “equilibrat”. Segons Bonet, el nou pla ataca “el monocultiu” de negocis relacionats amb la restauració i el turisme, però alhora permet “el creixement de l’activitat econòmica allà on hi ha marge”.