A l’esquerra, una pancarta de l’Ajuntament a la Model; a la dreta, la resposta de l’AFI Entença. Foto: Twitter (@AFI_Entenca)

“Ens van crear ells i no saben on ficar-nos”. És la queixa de la presidenta de l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) de l’Escola Entença, Teresa Mercader, cap al Consorci d’Educació de Barcelona, format per l’Ajuntament i la Generalitat. Mercader critica que aquest centre de l’Esquerra de l’Eixample que va obrir el setembre de 2016 continua sense tenir ubicació definitiva sis anys i mig després. L’escola ha tingut dues ubicacions provisionals, a l’Escola Industrial i a la Model, on es troba actualment. Ara sona amb força el solar del carrer Provença de davant de l’Hospital Clínic, però les famílies ja no es creuen cap promesa.

“Ens diuen que tenen la intenció d’ubicar-nos allà, però no tenim res signat”, assegura Mercader. Precisament, el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, va explicar en la darrera Audiència Pública del Districte que l’acord del trasllat del Clínic sí que fa referència a la petició de l’escola.

Segons ell, en el document –signat per l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona, la Generalitat i el mateix hospital– va quedar per escrit, a petició del consistori, que “s’intentarà recuperar al més aviat possible el solar de Provença per a usos educatius i per a la caserna de Bombers”. Per abordar aquesta qüestió, el regidor es reunirà amb l’AFI aquest divendres. Pares i mares, però, creuen que la trobada no servirà per concretar res i reconeixen que estan farts d’esperar. “Si res no canvia, aquesta serà la segona legislatura que Entença esgotarà sense ubicació definitiva”, subratlla Mercader.

375 infants “als llimbs”

L’Escola Entença té ara 375 alumnes. Els que van inaugurar el centre l’any 2016 ja fan 4t de primària i, en dos anys, passaran a secundària. “Per tenir adscripcions als instituts hem de tenir ubicació definitiva”, recorda la presidenta de l’AFI. D’altra banda, veu amb preocupació com s’acosten les obres de la Model. “La primera fase no ens afecta, però on anirem quan comenci la segona?”, es pregunta Mercader.

Aquesta mare considera que tot plegat situa els infants de l’escola i les seves famílies “als llimbs” des de fa massa temps. Els nens i nenes en són conscients, però, per sort, “han sortit lluitadors”, diu Mercader amb orgull.

Un mareig constant

L’Escola Entença va començar a funcionar el curs 2016-2017 al recinte de l’Escola Industrial “amb l’horitzó d’anar a la Model”, que havia de tancar com a presó el 2017. Quan finalment es va produir el tancament, les famílies d’Entença van veure amb sorpresa com en aquell espai s’instal·lava un col·legi de nova creació, l’Escola Xirinacs. El Consorci d’Educació va acabar decidint que Xirinacs s’hi havia de quedar de forma definitiva, perquè ja havia nascut allà. En canvi, Entença (que es deia així perquè comptava amb ubicar-se a la Model) només s’hi estaria de forma provisional. Així va començar el seu periple.

Primer els van oferir l’edifici del costat de l’Escola Mallorca. Les famílies el van rebutjar perquè era “massa petit” i, de fet, altres escoles es van manifestar també contra aquesta possibilitat. Es va tornar a posar damunt la taula l’opció de l’Escola Industrial, però hi va haver un nou canvi de plans. I, un cop més, manifestacions. Aleshores els van parlar dels jardins de Marcos Redondo. En aquesta ocasió, les queixes van ser dels veïns. “S’hi oposaven perquè no volien perdre una de les poques zones verdes que tenien”, explica Mercader.

L’Ajuntament també va suggerir els jardins de Paula Montal. “Ni nosaltres ni cap partit de l’oposició hi va estar d’acord”, afirma amb contundència la presidenta de l’AFI. Segons l’entitat, es tracta d’un espai del tot insuficient. I les xifres els donen la raó: “La majoria d’escoles de l’Eixample tenen uns 2.800 metres quadrats. La Generalitat recomana que en siguin 3.000. Els jardins de Paula Montal tenen 1.500 metres quadrats”, sentencia Mercader, que deixa clar que l’única proposta acceptable ara mateix és el solar de Provença.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram