Hospital Clínic

Foto: Francisco Àvia/Hospital Clínic

La Generalitat, l’Ajuntament, la Diputació, la UB i l’Hospital Clínic han acordat finalment ampliar el Campus Clínic a l’entorn de la Diagonal. La ubicació ja s’havia perfilat com el millor emplaçament, però ha calgut esperar a què la Comissió Interinstitucional constituïda al maig acredités que és viable perquè s’iniciï el projecte a la Diagonal i, en concret, a l’espai que actualment ocupa el recinte esportiu de la UB. El nou centre ocuparà una superfície de 290.000 metres quadrats i agruparà l’assistència, la docència, la recerca i la innovació en salut del Clínic.

La futura construcció de les noves instal·lacions permetrà mantenir dispositius de l’hospital també a les seus de Villarroel, Plató i la Maternitat per cobrir les necessitats de la població de referència.

En la presa de la decisió, a més de la disponibilitat d’espai, s’han estudiat aspectes com l’accessibilitat, l’afectació a la mobilitat i la qualitat de vida de la població de referència.

La conclusió és que l’espai de la Diagonal és el més adequat per ampliar el centre i integrar aquestes activitats per comptar amb un dels campus biomèdics més importants d’Europa, que inclourà la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut així com edificis de recerca i innovació.

Durant els mesos que venen es posaran en marxa equips de treball per concretant el projecte des del punt de vista tècnic i financer i fixar un calendari d’activitat.

Prèviament, el febrer del 2021, havia engegat un acord entre Generalitat, Ajuntament i Diputació per estudiar la remodelació i ampliació del Clínic. En un primer moment es van identificar diversos espais per a la possible ampliació, però més endavant, al novembre del mateix any 2021, un informe va concloure que la millor ubicació era la dels terrenys de la UB.

Valoració molt positiva

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha assegurat que l’acord “és una molt bona notícia”. “L’Hospital Clínic és un dels millors hospitals que tenim a la ciutat i fa molts anys que demana una nova ubicació per poder créixer”, ha afirmat. Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha destacat el consens entre totes les parts per apostar per les pistes esportives de la UB com a millor espai.

La Comissió ha acordat igualment que l’instrument urbanístic per a la transformació del nou campus Clínic Diagonal serà el de les modificacions del Pla general metropolità que siguin necessàries.

També s’ha acordat proposar futurs usos de l’emplaçament actual de l’hospital a l’Eixample i del solar del carrer Provença per proveir necessitats d’equipaments sanitaris, d’educació o dels Bombers de Barcelona, entre d’altres, així com zones verdes per a l’esponjament de l’Eixample, fent-los compatibles amb els usos universitaris de la UB. Per fer-ho possible es tindran en compte les propostes de necessitats i demandes que pugui expressar el veïnat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram