Els nous mòduls provisionals, al recinte de la Model. Foto: Twitter (@consorciedubcn)

D’una ubicació temporal a una altra. L’Escola Entença començarà el curs 2021-2022 als nous mòduls provisionals de la Model, després de cinc cursos als barracons del recinte de l’Escola Industrial. Tot plegat, mentre ni tan sols s’ha acabat de decidir el solar on es construirà el futur edifici definitiu.

Malgrat tot, l’estrena de l’equipament de la Model és una molt bona notícia per a l’escola. “Ens fa molta il·lusió”, diu la vicepresidenta de l’Associació de Famílies d’Infants (AFI), Anna Peralta, que desitjaria haver-se “estalviat el camí previ”. I és que no ha estat fàcil arribar fins aquí.

El periple de l’escola

L’Escola Entença es va inaugurar el setembre de 2016 a uns mòduls prefabricats de l’Escola Industrial, una ubicació que aviat es quedaria petita. Però la manca d’espai no seria l’únic problema: les famílies es van adonar que l’escola estava situada al costat d’una subestació elèctrica, amb els perills que això suposa. “L’Agència de Salut Pública de Barcelona va dir que aquella ubicació no era adequada”, apunta Peralta, que recorda que el curs 2018-2019 ja es va decidir que l’escola s’havia de traslladar a un altre espai.

Aleshores, l’Ajuntament i el Consorci d’Educació van escollir els jardins de Marcos Redondo –a la cruïlla entre Comte Borrell, Buenos Aires i l’avinguda Sarrià–, una proposta que es va topar amb el rebuig dels veïns de la zona i que finalment va ser desestimada. Després va arribar el compromís d’ubicar l’escola al recinte de la Model de cara al curs 2020-2021, però la pandèmia va fer endarrerir les obres i el trasllat no ha arribat fins ara.

I la ubicació definitiva?

Pel que fa a la ubicació definitiva, el consistori proposa els jardins de Paula Montal, situats al carrer Viladomat entre Consell de Cent i Diputació, però l’AFI s’hi oposa: “Tindríem menys espai que al nou equipament provisional”, diu Peralta. Tot i que són conscients de la dificultat de trobar espais a l’Eixample, creuen que el problema és que no es prioritza l’educació per davant d’altres usos.

La vicepresidenta assumeix que les famílies que formen l’AFI actualment no veuran l’edifici definitiu –“un cop tinguem el solar, trigarà quatre cursos a construir-se”, afirma–, però creu que cal lluitar per les famílies que vindran.