Botiga souvenirs Sagrada Família

Les botigues de souvenirs de Sagrada Família segueixen sense cobrir despeses. Foto: Línia Eixample

En Nadiem Ahmed, treballador de la botiga de souvenirs Super & Regals, reconeix recolzat al taulell de la botiga que ara el negoci funciona millor que el 2020, però que està a anys llum de la situació del 2019. “Hem d’intentar aguantar, però és difícil perquè els beneficis no són els mateixos i els preus dels lloguers i de la llum pugen”, lamenta Ahmed.

Una situació semblant és la de l’Andrea, propietari de la botiga Ringels, que assegura que el seu negoci sobreviu perquè posa diners de la seva butxaca. “Els turistes estan tornant a poc a poc, però en necessitem més i que gastin més, com els dels Estats Units o Àsia”, diu l’Andrea. Aquesta tendència a consumir menys també s’ha viscut entre les parets de la botiga Super & Regals. “Entren persones a comprar, però mentre abans s’emportaven una samarreta, ara compren dos imants”, afegeix Ahmed.

Entrar a establiments de souvenirs del barri i veure’ls gairebé buits i el personal amb poca feina més que netejar plats de mosaics de Gaudí serveix per corroborar les paraules d’aquests testimonis: el sector encara pateix una de les pitjors cares de la crisi. Tal com indica el president de l’associació de Negocis Turístics de Catalunya, Alok Lahad, això es deu al fet que gran part del turisme que ha acollit Barcelona en els darrers anys és internacional –el que en pandèmia tarda més a tornar a viatjar–. I, precisament, és el perfil que, segons afegeix, compra més souvenirs quan ve a fer fotos o visites guiades a la basílica de la Sagrada Família. “El que es ven no serveix per cobrir despeses, només per reduir pèrdues”, recalca.

Contra les cordes

El fet que faci un any i nou mesos que aquests comerços estiguin contra les cordes, es tradueix en haver de reduir despeses. En el seu cas, l’Andrea ha passat de tenir fins a 19 treballadors a la botiga el 2019 a tenir-ne ara quatre treballant i tres en ERTO.

D’altra banda, Lahad alerta que “gairebé tots” els comerços que coneix estan endeutats o han demanat crèdits i, a més, que des de l’esclat de la pandèmia n’han tancat al voltant de 60 a Barcelona. “I encara en desapareixeran més perquè estem en temporada baixa i ara venen mesos de poc moviment”, afirma amb tristor i resignació.

Després de tant temps de crisi, restriccions i incertesa, l’Andrea espera que la situació millori la pròxima Setmana Santa, però tampoc hi posa la mà al foc. “Amb la covid no es pot saber ni què passarà demà”, avisa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram