troballes carrer girona

Les troballes del carrer Girona confirmen que és un convent dels Caputxins de segle XVI. Foto: Línia Eixample

Les obres del carrer Girona per fer la superilla han deixat al descobert noves troballes que complementen les que es van fer a l’octubre. Les restes que el servei d’arqueologia de Barcelona ha trobat confirmen la hipòtesi que es tracta el convent dels Caputxins de Montcalvari, que es va construir a partir de 1578. Unes troballes que s’han fet al costat de l’encreuament amb el carrer Mallorca.

La directora de l’excavació arqueològica, Marta Lucas, explica que els objectes i materials de sentit religiós que s’han trobat són els que han confirmat la teoria. Es tracta d’una làpida amb una creu, els fragments d’una pica beneitera i un fragment de ceràmica decorat amb la imatge d’un monestir. “Són restes que esperàvem que poguessin ser la masia dels Caputxins, però en arqueologia res és segur fins que s’acabi l’estudi històric”, explica Lucas.

objectes trobats girona

Els diversos objectes que els arqueòlegs han trobat. Foto: Línia Eixample

Quan l’octubre de 2022 es van fer els primers descobriments, ja es va parlar de les restes d’una masia i un estudi històric que estava fent un dels membres de l’equip de l’excavació ja apuntava a la teoria dels Caputxins. Ara s’ha pogut confirmar, a més de l’any de construcció, que va ser ocupat per les tropes franceses durant el setge de 1697 i que va ser utilitzat com a hospital militar.

Bales de canó del setge de 1714

A més, una de les troballes més destacades han estat dues bales de canó. I és que, tal com afirma Lucas, gràcies a aquest descobriment poden afirmar que durant la Guerra de Successió de 1713 i 1714, el convent va ser bombardejat, fet que explicaria la troballa de les bales.

bala de cano

Les bales de canó que els arqueòlegs han trobat a les obres de la superilla del carrer Girona. Foto: Línia Eixample

Després de consultar diverses fonts històriques, l’equip d’arqueòlegs explica que, un cop passat el setge, les restes de l’edifici es van llogar a un pagès a canvi que anés rehabilitant els espais. Finalment, el convent es va enderrocar cap al 1900 quan es va començar a construir l’Eixample dissenyat per Ildefons Cerdà.

D’altra banda, la directora de l’excavació insisteix a dir que es troben en “la fase de documentació i no en la d’estudi”, que és la que donarà més detalls de tot plegat. Lucas acaba dient que no poden determinar quina part de l’edifici han trobat: “Podria ser una habitació de monjos o una part de l’església, però fins que no acabem l’excavació no sabrem més dades”, assegura.

Amb tot, la directora de l’excavació explica que “com les obres de la superilla no s’han fet totes de cop”, no poden seguir fins a on arriben els murs que han trobat sota terra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram