arts marcials

El Club de la Lucha Barcelona és un gimnàs especialitzat en arts marcials i esports de contacte. Foto cedida

Fer algun esport, anar al gimnàs i, en resum, voler estar en forma, és un dels aspectes més comuns a la societat. El més habitual és associar aquestes activitats a esports d’equip o, senzillament, a entrar individualment. Però els darrers anys ha sorgit una nova manera de fer esport i cuidar la salut. O com a mínim sembla que està en auge i ha patit un augment de popularitat important.

Es tracta dels esports de contacte, de combat i les arts marcials com el kickboxing, la boxa, el muay thai i, més darrerament, les arts marcials mixtes (MMA), que han arribat amb la moda de la UFC (Ultimate Fight Championship), entre altres. Al Fort Pienc hi ha un gimnàs especialitzat en aquestes disciplines: el Club de la Lucha Barcelona.

L’evolució de la disciplina

El Club de la Lucha Barcelona (CLB) neix el 2010, quan Jordi Lloveras i la seva dona, Marta Heredia, després de molts anys practicant diferents arts marcials per afició i d’haver estat en acadèmies de Barcelona i de tot el món, com ara a Londres o a Tailandia, decideixen obrir el seu negoci. “Al principi era la meitat de l’actual, teníem menys alumnes i un horari més limitat, però ja oferíem diverses disciplines de combat”, explica Heredia. El creixement s’explica amb l’augment de l’interès en aquests esports. “La gent ve perquè li agraden les arts marcials i també per aprendre a defensar-se”, afegeix. Això sí, acaba dient que sempre tenen “un 20%” dels alumnes que volen arribar a competir.

Un exemple en primera persona d’aquesta moda és en Carles, un jove de 24 anys que l’abril de l’any passat es va apuntar per primera vegada a fer arts marcials i esport de contacte. D’entrada només feia kickboxing, però uns mesos més tard també es va apuntar a Jiu jitsu i a Silat, un estil de defensa personal de Filipines. “Em vaig apuntar per tenir unes nocions mínimes de defensa personal, però també perquè feia temps que tenia ganes de provar un esport de contacte”, explica.

L’ambient al gimnàs

D’altra banda, un dels factors que en Carles destaca del gimnàs on va és l’ambient. “És evident que rebre cops pot fer mal, però hi ha molta companyonia, ningú va a fer mal, tothom t’intenta ajudar i tothom vol estar en forma”, explica. La varietat d’edats que hi ha en aquests centres ajuda al bon ambient, i és que tal com comenta, “hi ha gent de totes les edats”. Fet que corrobora Heredia al seu gimnàs. “La mitjana d’edat deu estar entre els 20 i els 30 anys, però tenim classes de nens, adolescents i adults sense importar quants anys tenen”, diu.

Amb tot, Heredia acaba dient que un valor afegit que tenen al CLB és que gairebé la meitat dels alumnes són de fora, de països d’Europa o de la resta del món. “Podem sentir diversos idiomes en una mateixa classe, som un gimnàs internacional”, conclou.

I les dones?

Els esports de combat i les arts marcials són un sector majoritàriament masculí, però la tendència està canviant. “Afortunadament, cada cop s’interessen més dones per totes les disciplines i de totes les edats”, diu Heredia. En aquest sentit, explica que, tot i que algunes dones s’apunten per “aprendre a defensar-se”, moltes ho fan per “passió i per estar en forma”. Un creixement que en Carles confirma, ja que a les classes on va ara hi ha més dones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram