La instal·lació de l’àtic del carrer Aragó. Foto: La Casa por el Tejado

El 23 i 30 de novembre passats es van viure unes imatges del tot insòlites al passeig de Sant Joan i al carrer Aragó, respectivament. Durant els dos dies unes grues de grans dimensions van fer el muntatge de dos i sis habitatges prefabricats al damunt d’un parell d’edificis d’aquests carrers de l’Eixample. L’estampa va cridar l’atenció de la majoria de vianants que circulaven per la zona.

Es tracta d’un projecte de l’empresa La Casa por el Tejado, que amb l’arquitecte Joan Artés al capdavant, ha ideat aquest original sistema per aprofitar l’espai que hi ha en els àtics de molts pisos de l’Eixample i dels quals no se’n va esgotar l’edificabilitat quan es van construir. Artés explica que “el projecte neix de l’observació de les nostres ciutats i de la reflexió sobre el model urbanístic més adequat per desenvolupar-les de forma sostenible”. Segons aquest arquitecte, “després de l’enorme consum de sòl fet durant el boom immobiliari, les parcel·les edificables dels centres urbans estan pràcticament esgotades, però hi ha una enorme abundància d’immobles en ubicacions privilegiades que no han acabat la volumetria prevista”.

Perquè tot això que explica Artés tiri endavant, lògicament fan falta els permisos de l’Ajuntament, que de moment ja ha donat nou llicències a l’empresa, que té sis obres en marxa i té previst fer-ne 17 l’any que ve. A banda, en té 44 en procés de concreció econòmica i més de 200 en fase d’estudi. Una altra part important d’aquest projecte són els propietaris de l’edifici, que venen el que es coneix com a dret a vol, que permet edificar sobre la coberta existent a canvi d’una contrapartida econòmica de l’empresa, que també remodela la façana i els espais comuns de la finca.

SOSTENIBILITAT I RAPIDESA
Aquests àtics es construeixen a mida i es munten en només 24 hores. Estan fets d’acer i materials més lleugers que els utilitzats en les construccions tradicionals. Per completar tot el projecte, fan falta tres mesos.