sala de professors

La sala de professors de l’edifici principal és un dels espais que manté el mobiliari original. Foto: Línia Eixample

En un moment en què la modernitat s’apodera de tot el que es troba al davant, l’Escola Sagrat Cor Diputació és una excepció a la Dreta de l’Eixample –i pràcticament a tota la ciutat–. L’edifici del centre escolar té el seu origen al segle XIX, ja que fa 136 anys que es va fundar. De fet, el pròxim 22 de febrer l’escola rebrà al Saló de Cent de l’Ajuntament el reconeixement que l’acredita com una institució centenària i que també és a la llista de les més antigues de Barcelona.

La història arrenca el 1888, quan la congregació de religioses Sagrat Cor es va instal·lar al que era l’antic Taller Francesc Vidal, conegut per dedicar-se al mobiliari modernista i, per exemple, ajudar Gaudí o, segons expliquen des de l’escola, a fondre peces de l’estàtua de Colom i fer alguns dels mobles del Palau Güell.

L’escola està ubicada a la cantonada del carrer Diputació amb el de Bailén i l’edifici és molt característic, ja que manté la façana original, tot i les ampliacions que s’han anat fent per adaptar-se als temps actuals, i perquè al seu interior també manté diverses sales –com la de professors i la biblioteca– i mobiliari original. A més, l’edifici el va construir el reconegut arquitecte Josep Vilaseca, autor també de l’Arc de Triomf o el Taller Masriera, segons expliquen la directora del centre, Dolors Moreno, i la cap d’estudis, Sheila Hernández.

I una darrera joia que el centre ha conservat durant molts anys és l’orgue que va tenir l’església del centre, que va construir Enric Sagnier. El 2021 les religioses del Sagrat Cor el van donar a la Cripta de la Sagrada Família per no poder mantenir-lo.

L’arrelament al barri

Un dels elements que la directora del centre destaca del Sagrat Cor és el seu vincle amb el barri. Moreno explica que, tot i ser un centre privat i que només educava noies en el seu origen, i que ara és concertat mixta, des d’un inici va ser una escola oberta a les famílies que no s’ho podien permetre i que apostava per una educació rica en cultura “amb l’objectiu de transformar el món”.

Però un dels punts que més denota l’arrelament del centre a la Dreta de l’Eixample és la biblioteca Sofia Barat, actual equipament del barri que té el nom de la fundadora del Sagrat Cor. “Quan al barri no hi havia biblioteca, Barat va cedir a les tardes la de l’escola perquè fos la biblioteca popular de la zona”, explica la cap d’estudis. Llavors, quan la Dreta de l’Eixample va disposar de l’equipament, se li va posar el seu nom com a homenatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram