Any Nou Xinès

El passat 29 de gener es va celebrar l’Any Nou Xinès al barri. Foto: Twitter (@AsociacionAKA)

Segons el calendari tradicional xinès, ahir va ser any nou. Concretament, el primer dia de l’any 4720, i és per això que el passat dissabte 29 de gener es va celebrar una jornada d’activitats a Arc de Triomf. Però més que entrar en detalls de com va ser aquesta festa tradicional a Barcelona, és important conèixer els seus protagonistes: la comunitat xinesa del Fort Pienc.

Recolzada al taulell del seu bar del barri, la Juani, d’origen xinès, explica que, com a gairebé tothom, li agrada celebrar l’Any Nou, però que no és gaire diferent de la resta de dies de l’any després de tant de temps vivint a la ciutat. Tal com assegura, “cada dia hi ha felicitat”. La Juani va arribar a Barcelona el 1999 i fa 10 anys que viu al Fort Pienc, on es troba a gust perquè la gent “és legal” i, a més, és la casa d’una gran comunitat xinesa.

Les ganes de parlar de la Juani, però, no són massa habituals entre els veïns xinesos del barri. De les set persones amb les quals ha intentat parlar aquest diari, només ella hi ha accedit. Aquesta actitud concorda amb la traslladada pel president de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, Joaquim Mallén. El col·lectiu, diu, és “tancat” i es relaciona poc, la qual cosa fa que, per exemple, la resta de persones del barri vegin l’Any Nou Xinès com una festa “aliena”.

Presència comercial

El president de l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc, Carlos del Río, subratlla que una de les dificultats amb les quals es troben molts veïns xinesos per relacionar-se amb el barri és que no dominen l’idioma. En aquest sentit, apunta, gràcies al projecte municipal d’integració per a col·lectius nouvinguts Xeix la comunitat és menys “hermètica” del que podria arribar a ser. Però, sigui més o menys hermètica, el que és indiscutible és la seva forta presència en el teixit comercial. Segons diu del Río, un 20% dels comerços associats a l’eix comercial tenen propietaris d’origen xinès. “Per a mi l’anàlisi és que venen aquí a treballar”, sosté del Río. “I també a fer vida aquí”, afegeix.

Una manera de crear vincles entre el veïnat local i el xinès és, per exemple, l’exposició fotogràfica que acull el Casal Transformadors sobre la regió Lishui, d’on prové part de la comunitat. Tal com assenyala la presidenta de l’Associació Cultural Poble Xinès, Shufen Chen, la idea del projecte és donar a conèixer Lishui i que es vegi que la vida d’allà no és tan diferent de la del barri. “Si la gent es veu reflectida en veure les fotos, potser s’apropa més a la comunitat”, reflexiona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram