Sònia Fernández Vidal

Sònia Fernández-Vidal, doctora en Física per la UAB, farà la conferència el 8 de maig. Foto: Ajuntament

Què és la física quàntica? Què en sabem de la física i la ciència en general? Tenim coneixements bàsics suficients? Resoldre aquests dubtes no és feina fàcil, però el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc ofereix una conferència per acostar el món científic al públic general.

I és que al llarg del mes de maig tindrà lloc el segon cicle de l’any de Cinestèsies de l’equipament i posarà el focus en “la paradoxa quàntica”. Dins la programació que el centre cívic ha preparat, hi trobem, el dia 8, la conferència Un cafè quàntic. Què és la realitat?. Aquesta xerrada anirà a càrrec de la doctora en Física per la UAB, Sònia Fernández-Vidal, qui acostarà aquests termes complicats a primera vista al públic general. A més, Fernández-Vidal també és professora a la mateixa universitat, escriptora i divulgadora científica. Així doncs, serà l’encarregada “d’explicar els principis bàsics de física i com afecten la nostra filosofia”, segons explica a Línia Eixample.

Apropar humanitats i ciència

El Centre Cívic Fort Pienc defineix la conferència com una oportunitat per veure “com ha canviat el concepte de realitat i objectivitat a mesura que la física clàssica va anar donant pas al naixement de les noves teories quàntiques” i com la ciència actual està canviant la visió del món. En aquest sentit, Fernández-Vidal explica que el que vol transmetre a la xerrada “és un viatge pel mètode científic”.

Un dels punts que la doctora en física destaca més és el de “fer ponts per unir les humanitats i la ciència”. “En l’època de desinformació que vivim és molt important generar-nos un esperit crític sòlid per distingir les informacions bones de les que no ho són i la ciència pot ajudar-hi”, comenta.

D’altra banda, la conferència de Fernández-Vidal vol trencar el marc mental establert. “El món quàntic és molt antiintuïtiu a diferència del nostre, que quan sortim de casa sabem si hem d’anar a l’esquerra o la dreta. En canvi, en la física quàntica res és tan clar, la gràcia és entendre de manera diferent el món”, comenta.

Finalment, la doctora de la UAB acaba dient que “queda molt per fer” perquè la societat tingui uns coneixements bàsics de ciència “de bon nivell”. “Si no saps respondre quina és la capital d’Itàlia et diuen que ets un inculte, però amb temes científics igual de bàsics, no”, s’explica. És per això que acaba insistint en els ponts entre humanitats i ciència. “La ciència agrada més del que la gent es pensa, i per això farem una xerrada divertida”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram