Carme Izquierdo presideix l’Eix Comercial Cor Eixample

La Carme va regentar durant anys una botiga de roba per dones i coneix a la perfecció les necessitats dels comerciants. Actualment presideix l’Eix Comercial Cor Eixample, una potent associació amb 200 establiments adherits.

La crisi econòmica està colpejant fort, sobretot al petit comerç. En quina situació es troben els establiments del Cor Eixample?

L’eix està aguantant aquest cop però ens trobem en què dia a dia els associats ens expliquen que les coses no funcionen com funcionaven abans i veiem que més locals van tancant. Potser al ser al centre de Barcelona, ens trobem que molt veïnat té segona residència i marxa i compra fora. A més, tot el subministrament que feiem als treballadors dels despatxos de la zona, ha disminuït. Per exemple, ja no mengen tant als restaurants sinó que es porten carmanyola.

Com afecta tenir tant a prop les grans botigues de Passeig de Gràcia o de Portal de l’Àngel?

Allò és una altra pel·lícula, no tenen res a veure amb el nostre comerç. Nosaltres abracem el territori des de Passeig de Gràcia fins a Passeig de Sant Joan, Diagonal i Gran Via, que són el centre de l’Eixample Dret. Ens va bé perquè estem just al costat de la Pedrera, Casa Batlló,… cap a Sagrada Família i això és un continu passar de turistes.

Podríem dir que actualment s’estan nutrin del turisme?

Ara mateix ens mantenim en peu gràcies al turisme, sí. De moment això ens va bé perquè Passeig de Gràcia és un reclam potent que fa que la gent circuli per les nostres botigues i consumeixi. Per aquesta raó, una de les coses que hem demanat al Districte és que quedi ben senyalitzat l’Eix del Cor Eixample.

Quines altres demandes fa el Cor Eixample al Districte?

La nostra zona està desmesuradament plena de zona blava. Quan el client ve a comprar ha de deixar el cotxe, paga una barbaritat i després no gasta als nostres establiments. Demanem que liberalitzin zones que abans havien estat pàrquings lliures, sobretot els dissabtes que és quan hi ha més moviment.

Una altra cosa que ens preocupa molt és de quina manera atraiem a la gent a omplir els locals que s’estan quedant buits. Des del Cor volem poder posar-nos en contacte, mitjançant el Districte, amb els propietaris per aconsellar quins establiments de nova obertura són més necessaris per tal d’evitar duplicitats. A més, volem fer contractes a un preu mínim durant un temps, per atraure a nous comerciants, però que quan la situació millori, puguem actualitzar els preus. També volem que agilitzin els processos d’obertura d’un nou establiment, no volem persianes baixades perquè donen molt mal efecte.

I el diàleg és fluït?

Sí, tenim bona relació. Tot i que les demandes van a poc a poc. La setmana passada ens vem reunir amb el Conseller de Comerç, també ha estat el regidor, Gerard Ardanuy, i anem buscant diversos punts en comú per aconseguir el bé del comerciant que en aquests moments és molt important que tingui recolzament.

Des de Cor Eixample, quines accions s’estan duent a terme per millorar la situació dels associats?

En aquests moments de crisi és quan el comerciant disposa de més temps, per això l’Eix ha cregut convenient oferir cursos de formació. Ja hem fet dos cursos de coaching, per aconseguir que la gent tingui més autoestima i no es desmoralitzi, i també hem fet xerrades amb professionals i especialistes que vénen per donar idees i oferir coses noves als associats. A part d’això, també fem dues fires d’estocs quan s’han acabat les rebaixes, tant de la tardor com de la primavera, en les que els comerciants sortim al carrer per apropar el nostre article al client amb un preu molt competitiu i així aconseguim donar-nos a conèixer.

Què creu que haurien de fer els propis botiguers?

Tractar al client amb el màxim d’atenció i aconseguir fidelitzar-lo, per exemple fent servir les xarxes socials. El comerciant ha de fer servir Internet com una altra eina per aconseguir vendes. A la persona que comença de nou li diria que ha d’innovar, pensar què pot oferir de nou, i estar molt a sobre del negoci.

El nom complet de l’associació és Eix Comercial, Professional i Amics de la Dreta de l’Eixample.

Des de sempre aquesta zona ha estat omplerta d’advocats, arquitectes,… que tenien els despatxos aquí. Poc a poc, el que anem fent és anar integrant aquesta família perquè formen part del nostre territori i d’aquesta dinamització que ajudarà a les botigues a peu de carrer i als professionals que s’ubiquen als primers pisos dels edificis. A la dreta de l’Eixample no hi ha concepte de barri, no hi ha una associació de veïns amb força, per això alguns s’associen a l’Eix i participen de les millores pel barri.

Per això heu creat l’activitat els Cafès del Cor Eixample?

Sí, són unes trobades que s’organitzen a fi i efecte de tenir un contacte directe amb l’associat que ens digui què creu que hem de fer, quines necessitats té,… per tenir idees més directes. Nosaltres veiem una sèrie de necessitats però potser la persona que està a peu de carrer en té unes altres que no hem vist. Tot i que cada mes hi ha una comunicació amb els associats via e-mail on els diem tot el que estem fent, aquesta és una iniciativa molt profitosa. De moment ja n’hem fet dues a diferents parts del territori i n’estem molt satisfets.

Al veure que els clients marxen el cap de setmana, alguns establiments tanquen els dissabtes.

Des de l’Eix estem conscienciant als botiguers de la importància que té obrir els dissabtes i els que ja ho estan fent estan trobant molt bona acollida. Fins fa poc aquí hi vivia molta gent gran amb un alt poder adquisitiu però que no gastava amb regularitat. Ara, entren matrimonis joves, també amb poder adquisitiu, i aquest és el client que nosaltres volem rescatar.

Què ofereix l’Eix als nous associats?

En primer lloc, els cursos de formació, tant el de coaching com el d’escaparatisme o informàtica i les xerrades. D’altra banda disposem de descomptes per les escombraries, ajudes per tramitar les subvencions de la Generalitat, assessorament legal,… i l’oportunitat de participar a la Fira d’Estocs i a la Fira Modernista.

La campanya estrella de l’Eix. Què s’hi pot trobar a la Fira Modernista d’enguany?

La Fira constarà de tres parts. En la primera s’hi troba una gran carpa on s’exposen els cotxes de l’època com els dels bombers o d’altres que cedeixen diversos propietaris, així com algunes eines que ajuden als visitants a reviure l’entorn modernista. A la segona travessia s’hi agrupen les diverses ciutats modernistes d’Europa que vénen a presentar-se lluint els vestits de l’època per fer ambient. A més, s’hi fan activitats i tallers com el de màscares per als més petits. I al tercer tram, hi fem el comerç al carrer, on s’hi pot trobar un escenari on les diverses entitats del barri fan actuacions. En total, a la Fira hi participen unes 120 carpes, entre comerç, institucions i artesans. Enguany la Fira Modernista es farà els dies 1,2 i 3 de juny des de Diagonal fins al carrer Aragó.

Hi ha bona relació amb les entitats del barri?

Nosaltres som els que tenim més força, en el sentit que portem més anys al barri però estem oberts amb les entitats. Com a la Fira Modernista també hi col·labora el Districte, d’alguna manera ja ho gestiona tot perquè tothom hi participi.

Compteu amb establiments regentats per estrangers?

Comencem a tenir-ne. En aquesta zona es cobra un lloguer molt alt pels establiments i no és un espai molt freqüentat. Estem lluitant per ells però és molt difícil que s’associïn. Tenim una associada xinesa que ens ajudarà a contactar amb ells i intentar dur a terme un treball conjunt.

Ells tenen una altra cultura i el concepte de centre comercial a cel obert és molt difícil que l’entenguin.

S’atreviria a fer una previsió de com avançaran les vendes?

Hem de ser optimistes. Els comerciants les han passat de tots els colors i estem bastant forts. La gent aguanta, tot i que alguns fins i tot s’estan jugant el patrimoni per tirar endavant. Sembla que ara comença a reviure, sense cap alegria extrema, però espero que a partir de l’any vinent comenci a enlairar-se de nou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram