plaça del Fort Pienc

La plaça del Fort Pienc és un dels centres neuràlgics del barri. Foto: Ajuntament

Suportar la calor i la xafogor de l’estiu és una missió que cadascú lluita com pot i a la seva manera. Ventiladors, aire condicionat, finestres obertes o portar més o menys roba acostumen a ser les armes de batalla a dins de casa.

Però com ho podem fer al carrer? Buscar una ombra és la resposta ràpida. Ara, per ajudar a buscar alternatives, arriba al Fort Pienc un projecte impulsat pels grups de recerca OpenSystems i GAMA de la Universitat de Barcelona (UB) que, a través de la ciència ciutadana, farà una recerca sobre com els veïns viuen la calor a diferents zones del barri.

‘Cròniques de la calor’

Així doncs, els dos grups de recerca de la UB, amb la col·laboració de la Biblioteca Fort Pienc, han preparat dos tallers de ciència ciutadana, és a dir, dues propostes on es demana la participació ciutadana per veure com afronten la calor a l’espai públic. L’organitzadora de l’activitat i líder el projecte, Isabelle Bonhoure, explica que el que volen fer “és un mapa mental de com es viu la calor al barri, és a dir, que els veïns diguin on pensen que fa més calor per contrastar-ho i buscar solucions”.

Bonhoure afegeix que tot i que ja existeixen informes que diuen com la calor afecta la ciutadania, aquests “no tenen en compte l’experiència ciutadana per complementar les recomanacions que fan”.

Aquest és el motiu principal pel qual neix la iniciativa: d’acord amb l’experiència dels veïns, elaborar informes que els ajudin a lluitar millor contra la calor: “Amb el canvi climàtic, a l’estiu fa més calor i volem saber quins espais públics utilitza la gent per millorar el seu benestar”, explica la líder del projecte. Tot plegat per obtenir dades geolocalitzades totalment obertes per elaborar aquestes propostes de millora del benestar dels veïns del barri.

Els tallers

Però com ho faran? El primer taller va ser ahir, 4 de juliol, i va consistir en l’elaboració dels mapes col·lectius i en mesurar les temperatures del barri. És aquí on l’organització i els participants van identificar els llocs i trajectes d’interès al barri, mentre mesuraven la temperatura.

El segon taller es farà el pròxim dimarts 11 de juliol i consistirà en la interpretació de les dades recollides al primer taller. És aquí on els veïns i les veïnes podran escriure les seves cròniques o relats relacionats amb les seves vivències personals amb la calor.

Més endavant, el pròxim mes de setembre s’exposaran els primers resultats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram