Colom, el dia de la presentació de la candidatura. Foto: Barcelona en Comú

Els veïns de l’Eixample tenen des de fa un mes nou regidor. La nova alcaldessa, Ada Colau, va firmar el passat 13 de juny el decret que va definir l’estructura política i executiva del consistori, que va establir que Agustí Colom sigui l’encarregat de dirigir durant els pròxims quatre anys el districte. Colom, que és un dels representants d’ICV-EUiA al govern, també és el nou regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme i president de Mercats de Barcelona.

Nascut a Barcelona l’any 1961, i veí de l’Esquerra de l’Eixample, Colom és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials i professor del Departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona. Entre els anys 2004 i 2011 va ser síndic de la Sindicatura de Comptes, on va emetre diferents informes fiscalitzadors, entre els quals hi va haver ‘L’informe Crespo’, on s’apuntaven possibles irregularitats econòmiques en la Corporació de Salut de la Selva i el Maresme. L’any 2013 Iniciativa va tornar proposar-lo com a síndic però la proposta no va prosperar pels vots contraris de CiU, PSC, i ERC.

El nou regidor del districte, antic militant del PSUC, també va ser molt actiu entre el moviment del 15-M i forma part de CCOO. És membre del Consell Editorial de la Revista Economía Crítica i del Comitè Científic d’ATTAC i ha impartit conferències sobre les retallades en sanitat i educació.

Ara caldrà veure si aquest perfil, una barreja de coneixements teòrics i acadèmics amb forts components de mobilització socials, serveix a Colom per tirar endavant una gestió que encara diferents reptes, entre els quals destaca la gestió de l’impacte turístic que causa la Sagrada Família i la proliferació de pisos turístics denunciada pels veïns.

Deixant de banda la qüestió del turisme, el nou regidor també haurà de resoldre la manca d’equipaments, que afecta sobretot els més joves i els més grans o la decisió sobre què caldrà fer amb l’espai que deixarà la Model. Unes qüestions que segur que tindran com a objectiu, tal com Colom explica al web de Barcelona en Comú, “fer realitat una Barcelona socialment justa, sostenible i democràtica”.

Més participació veïnal i autogestió d’equipaments

El nou regidor del districte té clares quines són les seves prioritats. En una entrevista recent a BTV explicava que vol promoure l’autogestió d’alguns equipaments i projectes i promoure la participació. “Intentarem que els veïns tinguin capacitat d’influenciar en les decisions i, per tant, que aquelles que es prenguin afectin l’acció final de la regidoria”, assegurava Colom.

En aquest sentit, a Colom li tocarà aplicar el que ja prometia el programa de BComú per al districte, on s’assegurava que s’ompliria “de contingut els plenaris i les audiències públiques per avançar cap a mecanismes de presa de decisions participades i promoure la participació activa de la ciutadania”.

Al marge d’aquestes qüestions, a Colom també li tocarà intentar aplicar les altres promeses que Barcelona en Comú va fer durant la campanya per al districte, entre les quals destaquen “lluitar contra la proliferació de terrasses” -l’Ajuntament ja ha anunciat que revisarà l’ordenança amb criteris restrictius-, “millorar la mobilitat i la qualitat ambiental” o “consensuar l’actuació definitiva al voltant de les Glòries”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram