Aquest diumenge els barcelonins escolliran qui seran els encarregats de representar-los. Foto: Ajuntament

Compte enrere. Queda molt poc perquè els barcelonins s’acostin a les urnes per triar el nou alcalde o alcaldessa de la ciutat. I alcalde o alcaldessa no és una picada d’ullet a les noves formes de llenguatge políticament correcte, sinó una realitat. Trias o Colau. D’aquests dos noms sortirà la persona que dirigirà la ciutat els pròxims quatre anys.

El frec a frec entre l’actual batlle convergent, que fa quatre anys va trencar l’hegemonia socialista, i l’aspirant al tro, l’exlíder de la PAH i cap de llista de la candidatura Barcelona en Comú, està marcant la campanya electoral. Tant l’un com l’altre saben que la victòria recaurà en un dels dos. Ni Bosch (ERC), ni Collboni (PSC), ni Fernández Díaz (PP), ni Mejías (Ciutadans) ni Lecha (CUP) semblen tenir cap possibilitat de guanyar les eleccions. Almenys així ho apunten les enquestes.

Això ha provocat que en els darrers dies la campanya s’hagi endurit. Especialment contundents han estat les paraules de Colau, que ha qualificat en diverses ocasions de “mafiosa” la gestió de l’actual alcalde. Fa poc, la número 1 de Barcelona en Comú va acusar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, a “la família” de Xavier Trias d’haver-se “enriquit” gràcies als governs de Jordi Pujol. Al mateix temps, però, va assegurar que no és que Trias sigui “un mafiós”, sinó que “hi ha formes de fer política mafioses”, que també inclouen, segons Colau, el PP i el PSC. “Mai faria acusacions personals sense tenir proves de res. Jo no he fet acusacions personals. Dic que hi ha una forma de fer política mafiosa. CiU té tants casos de corrupció que la ciutadania hem perdut el compte”, va concloure Colau.

L’ofensiva de la líder de Barcelona en Comú ha provocat que Trias no s’hagi quedat callat. L’actual batlle, en una entrevista a RNE, va lamentar recentment “l’insult fàcil” de Colau. Una setmana abans, el polític convergent va afirmar en un acte a la Torre Collserola, fent referència a un míting de Colau celebrat a Nou Barris al costat del líder de Podemos Pablo Iglesias, que “és lamentable que una persona que aspira a l’alcaldia de Barcelona es dediqui a insultar els adversaris com aquesta senyora va fer ahir a Nou Barris”. Trias els va acusar a tots dos de “generar odi”.

PROCÉS SOBIRANISTA
Tothom és conscient que les municipals barcelonines també tenen la seva dimensió nacional. El rumb del procés sobiranista, tot i que el seu èxit o fracàs depèn principalment dels polítics independentistes que hi ha al Parlament, pot variar segons qui governi la ciutat.

Malgrat que l’alcalde Trias s’ha encarregat de recordar que aquestes eleccions només són municipals, també ha deixat clar –en una entrevista a aquesta publicació– que “com a alcalde de Barcelona no fallaré mai al procés sobiranista”. Per la seva banda, Colau sempre s’ha mostrat ambigua amb el procés sobiranista i amb el paper que la capital catalana ha d’exercir. “El dret a decidir és irrenunciable, però estic a favor del dret a decidir-ho tot”, ha assegurat en nombroses ocasions Colau. Sobre el posicionament de la seva formació al respecte, ha reconegut que no la tenen definida, ja que hi conviuen diferents opcions.

Per últim, cal no oblidar que aquesta dimensió nacional de les eleccions també pot incidir en el resultat que puguin aconseguir ERC i la CUP. Diumenge sortirem de dubtes de tot plegat.