Un moment de la Fira Modernista de l’any passat. Foto: Districte

El modernisme és un dels elements clau de la història de la ciutat: en les dècades que van passar a cavall dels segles XIX i XX, aquest corrent va transformar Barcelona (i bona part del país) i la van convertir en un referent en molts aspectes.

Per això, com cada any quan s’acosten aquestes dates, Cor Eixample torna a organitzar una nova Fira Modernista, que enguany se celebra per catorzena edició, i que farà que la Dreta de l’Eixample torni a viatjar cap a un passat no massa llunyà. Els dies 1, 2 i 3 de juny són els escollits per a la seva celebració, que tindrà el carrer Girona, en el tram comprès entre l’avinguda Diagonal i el carrer Diputació, i el Mercat de la Concepció, que celebra el seu 130è aniversari, com a escenaris principals. La fira, com és habitual, s’emmarca en els actes de celebració de la Festa Major de la Dreta de l’Eixample, que es posarà en marxa el pròxim dia 26 i que s’allargarà fins al 3 de juny.

Aquest any, en el qual les reivindicacions feministes han alçat la veu més que mai, la Fira Modernista estarà dedicada a la figura de Lluïsa Vidal, una pionera en el món de la pintura i una de les poques dones de l’època que va poder estudiar el que l’apassionava. La seva participació en el món de l’art va començar en el prestigiós setmanari Quatre Gats, sent l’única dona que va exposar-hi.

TRES DIES FRENÈTICS
D’aquesta manera, durant els tres dies els vestits d’època i els vehicles més clàssics tornaran a ocupar el cor de l’Eixample. Durant la Fira, no faltaran la rua de cotxes antics, la bicicletada modernista o les xerrades explicatives sobre la vida o el lleure dels nostres avantpassats.

De fet, tothom que vulgui podrà immortalitzar-se al photocall modernista que estarà durant els tres dies a una carpa del restaurant Zafra. Els dos primers dies es podrà visitar entre les cinc i les vuit del vespre, mentre que el diumenge 3 estarà obert entre les 12 del migdia i les tres de la tarda. Aquesta serà una de les activitats permanents, com també ho seran diferents mostres d’animació itinerant al carrer, amb representacions pensades perquè gaudeixi tota la família.

Com a actes estrella, el divendres 1 es representarà la soirée teatral dedicada a Lluïsa Vidal, les conferències La història del modernisme i la pintura a l’època de la Lluïsa Vidal i 1900 l’inici del segle XX o el taller infantil Qui va ser Gaudí?.

L’endemà es farà la ruta El Modernisme burgès de Lluís Domènech i Montaner, la conferència Puig i Cadafalch, entre Brussel·les i Andorra, passant per Chicago o diferents activitats infantils que tindran el carrer Girona com a epicentre.

Algunes de les activitats per tancar la Fira seran la vuitena Bicicletada Modernista, la segona part de la ruta modernista del dissabte o la Desfilada de moda de principi del segle XX, que tindrà l’assessorament del Centre de Documentació Museu Tèxtil de Terrassa.

Paral·lelament, s’ha convocat un concurs de fotografies a Instagram. La millor imatge (s’han de penjar amb l’etiqueta #FiraModernistaBCN2018 i etiquetar Cor Eixample) guanyarà un val de compra de 50 euros per gastar als comerços de l’eix.

NOU DIES DE FESTA MAJOR
La Fira, com sempre, és el plat fort de la Festa Major de la Dreta de l’Eixample, que se celebrarà entre els dies 26 de maig i el 3 de juny.

La cultura popular serà una de les grans protagonistes, amb activitats com la 9a Transeixample gegantera. Els organitzadors, a més, han fet una crida al civisme i han desitjat que la festa estigui lliure d’agressions sexistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram