Comedia

El Comedia es va acomiadar diumenge i dilluns ja no va obrir. Foto: Línia

L’emblemàtic cinema Comedia del passeig de Gràcia de Barcelona ha tancat les portes després de 60 anys projectant pel·lícules.

Yelmo Cines, el grup empresarial que gestionava l’espai des del 2017, va anunciar la setmana passada el tancament en un comunicat on donava les gràcies al públic pel suport i posava èmfasi en el seu “compromís” per “oferir una alternativa d’oci diferencial”. Aquest passat diumenge 14 de gener va ser el dia del comiat, que va deixar una imatge melancòlica: molta gent va anar a un cinema que formava part de la seva vida per veure-hi la darrera pel·lícula. “El tancament és una mort anunciada, però sap greu”, afirmava la Mònica, una espectadora, en declaracions a l’ACN.

Un futur incert

I ara què? És la pregunta que més s’ha repetit. Davant la preocupació que ha generat el futur d’aquest espai cultural de la ciutat, les famílies Pla i Planàs, propietàries de l’edifici, van explicar que la seva intenció és llogar el local a “aquell operador que ofereixi una activitat de més valor afegit a la ciutat i un compromís a llarg termini amb l’explotació de l’espai”.

De fet, ja han començat a “identificar i estudiar opcions de diferents grups interessats”. Així ho va confirmar el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ahir mateix, que va declarar que són “conscients de tres o quatre projectes de caràcter cultural que ja estan parlant amb la propietat”.

En resposta a un prec d’Esquerra Republicana a la Comissió de Drets Socials i Cultura del consistori, Marcé va afirmar que “el destí cultural del Comedia està garantit”. El que no pot garantir l’Ajuntament és que el Comedia continuï sent un cinema, però el regidor va apuntar que “algun projecte va en aquesta direcció”.

Des del grup municipal d’ERC van demanar al govern de Collboni que “n’estudiï l’adquisició o que treballi amb els agents privats i les administracions i que acompanyi el procés per tal que el Comedia pugui acollir el projecte cultural que en permeti la continuïtat”. Marcé va respondre que “molts projectes presentaran ofertes” a l’Ajuntament, i molts d’ells “demanaran ajuda perquè la reconversió de la sala necessitarà inversions”.

Xavier Marcé, regidor de Cultura: “El destí cultural del Comedia està garantit”

El regidor de Cultura també va remarcar que, tot i que es farà “tot el possible perquè el local tingui una activitat cultural al més aviat possible”, ara cal deixar que “el sector privat faci la seva feina”.

La garantia a la qual es referia Marcé per al futur cultural del Comedia és que l’edifici, anomenat Palau Marcet, està reconegut com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i, per tant, només pot acollir activitats de caràcter cultural, sanitari, religiós o de serveis a l’administració. En aquesta línia, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ja va confirmar que l’ordenament urbanístic de la ciutat impedeix que es pugui fer un ús comercial de l’edifici. I la Generalitat va anunciar que estudiaria possibles sortides per preservar l’espai cultural.

Per la seva banda, Jaume Artigues, de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, lamenta la pèrdua “d’un espai públic i de socialització” al barri i té clar quin futur no volen per al Comedia: “El que no acceptarem, com el Gremi d’Hotels ja va suggerir, és que es transformi en un nou hotel boutique”.

Comedia

I ara què? És la pregunta que més s’ha repetit. Foto: Línia

Cinema en català

Sigui com sigui, la notícia del tancament del Comedia va tenir un gran impacte, i les xarxes socials es van omplir de missatges amb pena i preguntes de futur.

El periodista cultural Pere Vall, després d’anar personalment a comprovar la informació, tuitava: “Per desgràcia, és cert”. Vall explica al Línia que el tancament del Comedia “implica, a nivell comercial i econòmic, un seguit d’interessos i especulació per aconseguir una cantonada que no havia estat conquerida per les grans marques”. I és que el cinema “representava una cultura d’entendre el barri”. Vall destaca la capacitat del Comedia de “posicionar el cinema en català” i de “cuidar el cinema minoritari”, així com l’habilitat de tenir una oferta molt variada que incloïa des de les últimes estrenes de moda fins a propostes alternatives de cinema d’autor.

D’escenari a gran pantalla

La majoria de les barcelonines i dels barcelonins el recordaran com a cinema, però ha estat molt més que això. De fet, durant anys va ser un teatre de primer ordre, i abans, un palau particular, el Palau Marcet.

La història del Comedia es remunta a l’any 1887, quan Frederic Marcet i Vidal, empresari i polític, va veure el potencial de la cantonada i va decidir fer-s’hi un palau. Tres anys després, es culminava el Palau Marcet, on va viure fins al 1898 quan va morir.

No va ser fins a l’any 1935 que l’empresari Josep Maria Padró es va interessar per l’espai i el va triar per obrir-hi un teatre. L’esclat de la Guerra Civil, però, va obligar a posposar la inauguració, que es va fer l’any 1941. Potser aleshores no eren conscients de la transcendència dels fets, però la companyia de ballet del Gran Teatre del Liceu i la seva orquestra simfònica van tenir l’honor de ser els primers a pujar a l’escenari del Comedia amb l’obra El carrillón mágico.

Des d’aleshores, són incomptables les obres de gran renom que es van representar al teatre Comedia, com Panorama desde el puente, Diálogo de carmelitas, Las brujas de Salem, El diario de Ana Frank, La rosa tatuada i Muerte de un viajante.

El novembre del 1960 es va reconvertir en cinema amb la projecció d’Un grito en la niebla, protagonitzada per Doris Day i Rex Harrison. Des d’aleshores es va anar adaptant als nous temps, cada vegada amb més sales i pantalles, fins a convertir-se en el complex cinematogràfic més important de Barcelona. L’any 2017 Yelmo Cines es feia càrrec del cinema, una gestió que s’acabava aquest diumenge. Què passarà ara? S’han respost algunes incògnites, però continua la incertesa pel futur del Comedia. La certesa, però, és que no serà ni un hotel ni, per exemple, un Zara.

Els cinemes de Barcelona, en crisi

En els últims anys ja han tancat set cinemes de Barcelona, des de l’Icària i el Club Capitol fins als cinemes Méliès i l’Aribau Club, entre d’altres. De fet, amb el tancament del Comedia, l’oferta de cinemes al centre es va fent petita, amb opcions com l’Aribau Cinema i el Renoir Floridablanca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram