Consell Joventut Barcelona

El Districte va escoltar els representants de tretze entitats juvenils en una reunió el dia 2. Foto: Consell de la Joventut de Barcelona

Entre les associacions de joves de l’Eixample hi ha entitats de tota mena, amb interessos, ideologies i motivacions ben diferents, però totes es posen d’acord a l’hora d’assenyalar quin és el problema principal que pateixen: la manca d’espai. Així s’ha constatat al darrer informe del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) sobre l’estat de l’associacionisme juvenil del districte, que ha comptat amb la participació de tretze entitats.

Qui ha escoltat les veus joves del districte en els últims anys sap perfectament que la reivindicació d’equipaments i espais públics no és nova. De fet, el mateix document recorda que ja era la petició principal que reflectia l’informe de l’any passat, i fa palès que hi ha hagut poques millores en aquest sentit.

Una entitat que ha viscut en primera persona les conseqüències d’aquesta manca d’espai, i que ha col·laborat en l’elaboració de l’informe, és el Casal Popular Lina Òdena, que en els seus dos anys i escaig de vida ja ha hagut d’ocupar dos locals i ara es troba de nou al carrer. “La solució passa perquè ens comprin o ens lloguin un local per poder mantenir la nostra tasca de forma autogestionada”, diu convençuda la Laura, una integrant del casal que posa en valor el fet que a l’Antiga Esquerra de l’Eixample “no hi ha cap projecte semblant”.

També cal tenir en compte que en molts casos no serveix tenir un local qualsevol, sinó que cal tenir-ne un d’adequat. L’exemple de les colles castelleres, com els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample, és clar. Assagen els dimecres a l’Escola Auró i els divendres a l’Escola Els Llorers, i hi estan molt agraïts per l’acollida que els han ofert, però recorden que la seva activitat requereix unes condicions concretes, sobretot en termes de seguretat. “Necessitem sostres alts, una xarxa i un terra especial, a més d’un lloc on guardar el material i un punt de trobada de la colla”, detalla la presidenta dels Esquerdats, Clàudia Baus, que també ha compartit la situació de l’entitat amb el CJB.

“L’Eixample és el districte on es posen més traves per fer activitats”

Tot i que saben que en un futur podrien tenir un espai a la Model, perquè els ho han comentat des del Districte, lamenten que l’única solució que se’ls ofereixi sigui “a molt llarg termini”. El mateix pensa la Maria, del Lina Òdena, que qüestiona la “poca concreció” en les propostes.

On sí que hi ha hagut una solució recentment és a la Dreta de l’Eixample. El casal de joves La Dreixa, després d’haver-se de reunir durant molt de temps a la Cruïlla del Fort Pienc, va estrenar per fi un local al seu barri l’octubre passat. Es tracta, però, d’un espai compartit amb l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample i amb CorEixample i, per tant, no és ben bé la solució que voldrien. Ara esperen poder disposar de la cotxera que hi ha al costat del Taller Masriera, que està a punt d’estar enllestida per entrar-hi i que ja han sol·licitat.

Més peticions

Les associacions juvenils del districte han posat de manifest altres problemes que es troben en el seu dia a dia. Un d’ells és la dificultat d’obtenir permisos per fer actes a l’espai públic. “L’Eixample és el districte on es posen més traves per fer activitats”, denuncia la Maria, que assegura que cal demanar “permís per a tot”, que s’ha de tramitar amb un mes d’antelació i que hi ha “una llarga llista de requisits”. Això, diu, és per dissuadir els joves d’organitzar actes. Per aquest motiu, l’informe del CJB demana facilitar aquests processos.

Una altra demanda és la del reconeixement de l’associacionisme juvenil i la seva tasca comunitària, i la fi de les “actituds adultcentristes”. “No ens tenen en compte, mai ens envien comunicacions a nosaltres, sempre ens hem d’assabentar de les coses a través de l’Associació de Veïns, és com si els ho diguessin als nostres pares i mares”, diu la Joanna, membre de La Dreixa, sobre aquest tema.

Compromisos del Districte

Tot plegat ho van traslladar al Districte el passat dia 2 diversos representants de les tretze entitats que han participat en l’informe del CJB. La Joanna, que va ser en aquella reunió, celebra la bona predisposició i la “proximitat” amb què els van rebre.

Des del CJB asseguren que el Districte va adquirir un total de tretze compromisos (alguns genèrics i d’altres més específics) amb els joves sobre els quatre eixos principals establerts a l’informe: espais per a les entitats, espai públic, reconeixement i permisos d’esdeveniments.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram