Foto: Artes Max (CC BY-SA 2.0)

El pròxim 19 de juny la Dreta de l’Eixample s’omplirà d’una exhibició de Fórmula 1 que comportarà importants restriccions de pas a vehicles, transport públic i vianants, tant el dimarts 18 com el dimecres 19. L’exhibició o roadshow és el 19 de juny a partir de les 18 h al passeig de Gràcia i en un tram d’uns 630 metres, però les afectacions seran generalitzades a tot el centre, amb la Gran Via com a principal via de comunicació afectada.

“Barcelona no pot convertir-se en un parc d’atraccions”, han expressat un centenar d’entitats veïnals i socials

Més de 100 entitats s’han adherit a una roda de premsa feta avui en què s’han posicionat en contra de l’esdeveniment, afirmant que va en contra de les polítiques per l’emergència climàtica i en favor de la salut del veïnat. També critiquen la turistificació de la ciutat: “Barcelona no es pot convertir en un parc d’atraccions”.

Si vas a peu

El passeig de Gràcia no es podrà creuar a peu des de tres hores abans de l’inici de l’exhibició. Concretament, el tram afectat és entre la plaça de Catalunya i el carrer d’Aragó. Les persones que necessitin fer el desplaçament hauran d’anar a buscar el creuament a la Ronda Sant Pere (vorera mar) o bé pujar fins al carrer d’Aragó. A partir de les 20 h es recuperarà el pas gradualment.

Si vas en cotxe

Les afectacions per a vehicles privats començaran a partir de les 16 h de la tarda de dimarts i no es podrà circular per l’entorn de la plaça de Catalunya. Des de llavors i fins les sis del matí del dijous 20 no es podrà circular per la Ronda Sant Antoni ni per la Ronda Universitat entre Pau Claris i Rambla Catalunya; tampoc per la banda Besòs i calçada muntanya de plaça Catalunya, pel passeig de Gràcia entre la plaça i Gran Via ni pel carrer Casp entre el passeig i Pau Claris. La Guàrdia Urbana farà desviaments de trànsit per regular l’afluència.

El dimecres 19 les afectacions seran entre les 11 del matí i les 11 de la nit, i els talls s’ampliaran a la Gran Via i els carrers Diputació i Consell de Cent. Per tant, es recomana que s’eviti agafar la Gran Via des de plaça d’Espanya en cotxe i es busquin alternatives. En direcció Besòs-Llobregat, es recomana no circular ni per la Ronda Sant Pere ni pel carrer de la Diputació.

Els vehicles que hagin d’entrar a aparcaments de la zona o arribar fins als hotels ho podran fer fins a les 15.00 hores de dimecres, moment en el qual ja no s’hi podrà tornar a accedir fins a les 23.00 hores. En el cas de la distribució urbana de mercaderies, els vehicles de repartiment podran seguir entrant a l’àmbit d’exhibició fins a les 15.00 hores i ho podran tornar a fer també a partir de les onze de la nit.

I el transport públic?

Pel que fa al transport públic, les afectacions començaran a les 16 h de la tarda de dimarts i implicaran les línies D50-H16-V15-19-22-24-52-54-55-67 de TMB. Aquestes tindran itineraris alternatius. El dimecres 19 de juny a les 11 h es reprendran els itineraris alternatius per a aquestes. Les línies H12, X1 i 7 es desviaran per recorreguts alternatius i recuperaran l’itinerari habitual a partir de dijous 20 de juny a les 6 h del matí. També quedaran afectades les línies d’autobús nocturnes, metropolitanes i interurbanes.

El metro funcionarà amb normalitat i TMB tindrà personal per regular el flux d’usuaris.

Oposició del síndic i entitats socials

A bansa de l’oposició de diferents entitats veïnals i socials a l’exhibició, el síndic de greuges de Barcelona n’ha demanat la cancel·lació a l’Ajuntament, també en la línia de la incompatibilitat amb la lluita contra la crisi climàtica, tot dient que autoritzar activitats contaminants en aquest context és “difícilment justificable”. Les entitats han convocat una protesta dimecres 19 de juny a les 17.30h a Aragó amb Balmes.

En un comunicat també han destacat que de les 8.000 víctimes en accidents de trànsit, el factor que més determina la gravetat de les ferides és la velocitat, i que una exhibició de cotxes de competició és en contra de la promoció d’una bona educació vial. Reclamen set punts concrets com l’establiment de polítiques per evitar la gentrificació, treballar per no dependre únicament del sector turístic o protegir l’espai públic per evitar usos privats i promoure el seu ús comunitari, així com fer inversió en mobilitat activa i sostenible per aconseguir nivells saludables de qualitat de l’aire i soroll.

L’alcalde, Jaume Collboni, en canvi, defensa l’exhibició com a “perfectament compatible” amb la voluntat i el “compromís clar” del consistori local de “seguir pacificant el trànsit, reduint el CO2 i combatent la contaminació acústica”.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram