Colau Taller Masriera

La lluita veïnal va aconseguir que l’Ajuntament comprés el Taller Masriera ara aviat farà dos anys. Foto: ACN

Quan una de les integrants de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample i directora de cinema, Sònia Abella, va veure fa uns anys el gran esforç que es feia des de l’entitat veïnal perquè el Taller Masriera es convertís en un equipament per al barri, va decidir que havia de retratar la seva lluita en un documental: El Silenci del Temple. “Em vaig adonar que hi havia un argument i un desig que servien per explicar la història de l’edifici”, afirma Abella just un dia abans que es faci la preestrena del documental al palau Macaya a les 7 de la tarda.

El documental es preestrena demà, 26 de maig, a les 7 de la tarda al palau Macaya

La importància d’aquest film recau en les històries que mostra. Per una part, hi ha els orígens del Taller Masriera, d’estil neoclàssic i construït a finals del segle XIX per la nissaga Masriera. Abella destaca que va començar sent un espai on es venien peces de museu cares, només assumibles per les butxaques de les famílies burgeses. Amb la tercera generació de la nissaga Masriera, però, encapçalada per Lluís Masriera, la situació va canviar força. En els anys trenta, Masriera va allunyar el taller de l’elitisme d’abans transformant-lo en un lloc dedicat a les arts escèniques: el Teatre Studium. Va tancar les portes durant els anys cinquanta, però, afortunadament, aquell no va ser el final de l’edifici. Temps després, quan feia uns anys que estava tancat, va sorgir l’altra gran història d’aquest documental: la lluita veïnal. El seu objectiu va ser, des dels seus inicis el 2016, que els veïns se’l poguessin fer seu. Tal com indica Abella, “la idea era recuperar un lloc amb valor patrimonial i amb la important sala de Teatre Studium, i això és el que principalment movia els veïns”.

En aquells moments, probablement el veïnat no s’imaginava que amb el seu esforç estava sembrant unes llavors molt més importants del que creia. “Estaven forjant una identitat de barri amb projecció de ciutat”, afirma Abella, i alhora recorda que els veïns no són els únics que van participar en el documental. Diverses persones del món del teatre, com ara Sergi Belbel, van posar-se davant de la càmera parlant de quin podia ser el futur del taller.

‘El Silenci del Temple’ retrata com el veïnat va lluitar perquè el taller s’obrís al barri

Un altre punt de vista imprescindible en la història de l’espai és el del president de l’Associació de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues. Recorda que després de guanyar la lluita el juliol del 2020 que va suposar que l’Ajuntament comprés l’edifici, va arribar el moment de decidir en quin equipament es convertiria. La proposta guanyadora de l’enquesta feta per l’entitat veïnal, recalca, va ser un espai d’arts escèniques i de trobada per a veïns. De moment, però, el veïnat i l’Ajuntament no han arribat a cap acord. Els últims avenços respecte a aquestes negociacions són que dilluns l’associació de veïns es va reunir amb el Districte i van acordar preservar el Teatre Studium –abans només volia fer-ho l’entitat, que hi hagi espais de trobada veïnal a l’equipament i que es faci un procés participatiu –sense data establerta– per decidir quins seran els seus usos finals.

Tot i que des de l’entitat veïnal no saben quin acabarà sent el destí del taller, tenen clar que seguiran defensant la proposta de convertir-lo en un centre d’arts escèniques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram