Vistes Sagrada Família

L’ampliació de la Sagrada Família i la possible pèrdua d’una part de l’àrea hospitalària del Clínic preocupen els veïns. Foto: Ajuntament

Començar un nou any va molt més enllà d’esforçar-se per complir aquells propòsits pels quals es va brindar durant les campanades de Cap d’Any o d’adonar-se que aquests no es faran realitat, no s’anirà més al gimnàs ni tampoc es menjarà verdura cada dia de la setmana per molt saludable que sigui. Començar un nou any també va de plantejar-se què pot fer un grup de persones en 12 mesos perquè l’actual tingui més llum que l’anterior. I això és una realitat que coneixen molt bé les associacions de veïns dels cinc barris del districte. Encaren aquest any proposant-se assolir diversos reptes que, tot i ser força diferents, persegueixen un objectiu comú: millorar les vides dels veïns.

Des de l’Associació de Veïns de Sagrada Família tenen molt clar que el més important que han d’aconseguir és fer realitat un compromís de l’Ajuntament que fa temps que va amb retard: posar en marxa la comissió de treball sobre l’encaix del temple de la Sagrada Família amb els habitatges de l’entorn. “El que no pot ser és que continuïn les obres com si no haguéssim de trobar cap solució consensuada”, denuncia el president de l’entitat veïnal, Joan Itxaso. “Nosaltres defensem per sobre de tot el dret a l’habitatge. Si la basílica i l’Ajuntament es comprometen a reallotjar-nos, bé, discutim-ho”, recalca Itxaso sobre una lluita que vol evitar que cap veí es quedi sense un lloc al qual considerar casa seva.

Al barri del costat de Sagrada Família, el Fort Pienc, persegueixen objectius que no tenen res a veure amb l’habitatge, però que també són importants per garantir una vida digna al veïnat. El president de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, Joaquim Mallén, diu que un d’ells és fer realitat el tramvia que connectarà les Glòries i Verdaguer. No només és necessari, indica, per comunicar millor les zones sud i nord del barri, també perquè la gent gran pugui anar al metge pel seu propi peu, sense dependre que els porti una altra persona. “D’aquesta manera podrien arribar millor al CAP Roger de Flor i al centre de rehabilitació públic del número 408 de l’avinguda Diagonal”, assenyala Mallén.

Contra la crisi

La crisi continua colpejant amb força els barris del districte i, malauradament, els seus efectes poden ser encara pitjors enguany. Tal com subratlla el president de l’Associació de Veïns de Sant Antoni, Pep Sala, la situació empitjorarà quan s’acabin els ERTO i altres ajudes que ara fan sobreviure moltes persones. És per aquesta raó que des de l’entitat persegueixen el repte, apunta, d’esbrinar com es pot ajudar els veïns a fer front a una major precarització de la feina o a més problemes d’habitatge i pobresa energètica. “A Calàbria 66 estem posant en contacte entitats, recursos d’administracions, escoles, els CAP o farmàcies per fer xarxa”, assenyala. Al mateix temps, afegeix que “les dificultats es passen de manera diferent si un està sol o si es tenen recursos i acompanyament”. Perquè, al final, amb caliu es pot veure una mica de color en els dies més foscos.

Un dels grans problemes de l’Eixample és la contaminació. De fet, el darrer informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que el districte triplica els límits de contaminació recomanats per aquesta. És per això que no és d’estranyar que un dels objectius d’enguany de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample sigui lluitar contra la contaminació defensant la pacificació de carrers, segons explica el president de l’entitat veïnal, Jaume Artigas. Això no és tot. La falta d’equipaments públics és una altra de les constants del barri i, per tant, un altre motiu pel qual treballar i demanar canvis.“L’empobriment de la població reclama més serveis públics, més escoles o espais com el taller Masriera Ateneu”, insisteix.

Una possible pèrdua

El passat novembre es va conèixer la gran notícia sobre la futura ampliació de l’Hospital Clínic. Tal com establia un preacord entre administracions, l’ampliació es farà a les pistes universitàries de la Universitat de Barcelona (UB), on en principi es traslladaria la part de recerca científica. Aquest anunci incert, però, inquieta ara els veïns.

Tal com indica el president de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Joan Vell, es desconeix si una part de l’àrea hospitalària marxarà de l’Esquerra de l’Eixample. I, per tant, el repte del veïnat és saber què passarà amb el Clínic. “Ens preocupa que es produeixi una descentralització, ja que el barri tindria molta mancança de gent que va als bars, que hi treballa, que va a comprar…”, alerta Vell. Les seves paraules fan evident que no vol que el barri perdi una part important de la seva ànima. Després de més d’un segle a la mateixa ubicació, aquest seria un comiat dels que deixen ferides.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram