Recorden la portada d’El Jueves segrestada per un jutge perquè hi apareixien els prínceps fornicant per aconseguir els 2.500 euros que oferia Zapatero per cada fill?

Aquell exemplar (que poden comprar a Ebay per 49,90 euros) era la representació gràfica de la bombolla de despesa pública de les administracions i del bonrotllisme del PSOE, que havia arribat al poder contra tot pronòstic gràcies a la pèssima gestió per part del PP dels atemptats a l’estació d’Atocha de Madrid.

Només fa 8 anys que es va imprimir aquella revista segrestada, però avui ja és una peça de col·leccionista. Pertany a una etapa de la història política de l’Estat totalment desfasada. Per començar, aquella parelleta són avui els reis d’Espanya, les administracions pidolen crèdits i Madrid ja no regala 2.500 euros als procreadors ni 400 euros a tots els declarants de l’IRPF, siguin rics o pobres. I aquell bipartidisme fossilitzat des del 1978 fa aigües per tot arreu. I per descomptat, a Catalunya s’ha passat d’un govern tripartit autonòmic que va impulsar un Estatut fallit a una majoria independentista al Parlament –com a mínim de moment–, passant per dos governs autonòmics de CiU.

Quan les vaques eren obeses i C’s i Podemos no existien a Espanya, el PSC-PSOE en tenia prou amb l’eslògan desideologitzat de fer fora el PP. El 2008, l’exministra d’Habitatge de Zapatero es va presentar a les eleccions espanyoles per al PSC amb el lema “Si tu no hi vas, ells tornen”. I li va funcionar. A fe de Déu! Va obtenir els millors resultats de la història d’un partit a Catalunya: 25 diputats.

Però avui, malgrat que aquell escenari ha saltat pels aires, el missatge de la Carme Chacón candidata és pastat al de 2008 i al de 2011, quan l’exministra d’Habitatge i de Defensa va obtenir 14 diputats. “Objectiu, fer fora Rajoy”, va dir fa pocs dies en començar la campanya. El temps socialista s’ha aturat al carrer Nicaragua de Barcelona perquè Chacón es resisteix a marxar. Perquè, algú se’n recorda de les companyes ministres Bibiana Aído, Beatriz Corredor o Cristina Garmendia?

De la realitat política de la portada d’El Jueves en queda Chacón i poca cosa més. Bé, un parell de coses: Renfe Rodalies funciona igual de malament que quan els catalans van organitzar manifestacions al carrer contra l’operador públic espanyol i l’Estat segueix gastant-se milions d’euros en quilòmetres d’AVE.

Article publicat a El Món.cat