Natàlia Garriga

Segur que heu passat infinitat de vegades per davant de l’edifici de l’Antiga Foneria de Canons. Està ubicat en un lloc meravellós, al principi de la Rambla de Barcelona, una porta al mar i alhora una de les principals vies d’accés a la ciutat. I com molts deveu saber, l’edifici ha estat tancat, en desús, durant dues dècades. Ara, però, per fi ja té un projecte definit: serà el nou Centre de Cultura Digital, un espai per enfortir la creativitat digital de Barcelona i de Catalunya que posicionarà la ciutat i el país com a referència internacional.

I és que l’edifici de la Foneria ofereix grans possibilitats per acollir un centre de referència de cultura digital, donant visibilitat a projectes culturals que tinguin a veure amb la robòtica, la intel·ligència artificial, la immersivitat, el metavers, els videojocs o les realitats virtuals.

Amb més de 3.000 metres quadrats repartits en cinc plantes, la Foneria serà punt de trobada de professionals, artistes, recercaires i alumnat. Tanmateix, el centre s’estructurà en dos àmbits diferenciats però connectats: un d’obert al públic amb una part expositiva i un altre dedicat als sectors professionals, que trobaran en aquest equipament espais de treball, d’experimentació, de formació i laboratoris. Serà un lloc preferent per facilitar l’intercanvi entre el talent local, nacional i internacional.

El nou Centre de Cultura Digital també es farà, però, per a la gent dels barris del Raval i del Gòtic, i de tot el districte de Ciutat Vella. Perquè la ciutadania ha de ser sempre al centre. Per això, aquest projecte es construirà tenint en compte el seu entorn i les seves necessitats i en coordinació amb el seu teixit cultural. L’objectiu és que tot el que passi a la Foneria sigui interessant per als veïns i veïnes; que hi trobin no només una porta oberta, sinó algú que els acompanyi a entrar-hi.

Volem acostar la cultura digital a la ciutadania i això començarà a la Foneria, a la Rambla de Barcelona

Alhora, la Foneria també aspirarà a sumar i a treballar conjuntament al costat de la resta d’equipaments culturals de Barcelona. Perquè la cultura és una de les palanques transformadores que enforteixen les nostres ciutats i la nostra societat. Allò que passi a la Foneria ha de ressonar a tot el país, i allò creatiu i experimental que es desenvolupi al país ha de tenir el seu espai i aparador a la Foneria.

Estem impulsant la creativitat digital com un motor de país, enfortint i apostant per aquest ecosistema. I el nou equipament de la Rambla tindrà un paper fonamental en aquest escenari, juntament amb el futur Catalunya Media City, el gran hub digital, audiovisual i del videojoc que s’ubicarà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.

El pròxim mes de gener començaran les obres de rehabilitació de la façana de la Foneria, i durant el mateix any 2024 es licitarà el projecte per a la reforma interior de l’immoble, amb l’objectiu que l’edifici s’obri al públic el 2027. Ara bé, abans que s’obri, ja s’està treballant per dissenyar, desenvolupar i començar a executar iniciatives que acabaran tenint el seu espai a la Foneria.

Perquè volem acostar la cultura digital a la ciutadania, i això començarà a la Foneria, a la Rambla de Barcelona, amb un impuls transformador que s’expandirà per la ciutat i que impactarà amb força a tot Catalunya.

Natàlia Garriga, consellera de Cultura

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram