Carlos Prieto

Hi ha qui és pregunta per a què serveix la política. Per què la necessitem. En el cas dels i les socialistes, que governem Espanya i Barcelona a través de governs de progrés, ho tenim clar. La política és l’eina que ens permet aconseguir els canvis que vam pensar un dia i que avui fem realitat. Els canvis socials que necessitem.

Aquests governs de progrés, amb el president del govern d’Espanya Pedro Sánchez i el primer tinent d’alcaldia de Barcelona Jaume Collboni, han estat determinants per aturar el cop que ha suposat la crisi sanitària, econòmica i social més gran dels darrers 100 anys. Sense oblidar la tasca serena i decidida que va fer el ministre de Sanitat Salvador Illa quan més incerteses recorrien la nostra vida, i el lideratge que avui representa per a aquella Catalunya que va ser i que pot tornar a ser.

En els darrers dos anys hem vist coses que no ens hauríem imaginat mai. Un confinament domiciliari massiu, la recerca de material sanitari i de prevenció per tot el món, un escut social amb una despesa econòmica mai vista, un fons extraordinari europeu que per primera vegada contemplava transferències directes als països membres de la Unió Europea o la creació, des del no-res, d’unes vacunes efectives per combatre la covid en menys de 10 mesos. Per altra banda, des de la primera tinència d’alcaldia de Barcelona es va fer un esforç sense precedents per aportar fons i recursos que fessin que empreses petites i mitjanes poguessin aguantar l’embat de la pandèmia i preservar així centenars de milers de llocs de treball. Un Green New Deal que va emular les solucions del president Roosevelt davant el famós crac del 1929, una crisi financera que va generar una crisi social que va fer trontollar tot el sistema. Un New Deal que va afegir precisament el concepte Green (verd) com a eix prioritari. Perquè som conscients que les noves solucions no poden impulsar-se d’esquena al benestar del planeta.

Aquesta és la gran transformació que lidera Collboni: dialogar amb tothom, generar estabilitat social, executar els projectes que altres només dibuixen en un paper i establir un nou horitzó

Actuar en aquesta direcció no ha estat una casualitat; forma part de la nostra manera de veure la política. Demostra que, en una crisi, les polítiques poden anar destinades a aconseguir que ningú es quedi enrere. Si volen una diferència, mirin els destinataris de les ajudes aportades pel govern del PP i Mariano Rajoy davant la crisi financera del 2010. Les seves polítiques van anar enfocades a salvar els bancs. Les nostres han anat dirigides a les persones. Per als i les socialistes, les persones són el centre de la nostra actuació. Amb encerts i errades, per descomptat, però amb el timó fixat i les idees clares.

A l’Ajuntament de Barcelona, els i les socialistes hem governat per aturar el cop i, ara, en una dura però fructífera tasca per reactivar la ciutat. L’Ajuntament és capdavanter en creació i recuperació de llocs de treball provinents d’ERTO, en creació de noves empreses, en exportacions i en generar prestigi internacional, que permet atraure talent i inversions milionàries que donen noves oportunitats al conjunt de la ciutadania de Barcelona. Ens hem aïllat del soroll i de la recerca de protagonisme per fer allò que sabem fer millor: dialogar amb tothom, generar estabilitat social, exercir la nostra capacitat per executar els projectes que altres només dibuixen en un paper, projectar futur i establir un nou horitzó.

Aquesta és la gran transformació que lidera Jaume Collboni. I no es podrà fer sense abordar qüestions de present i de futur que han d’acompanyar aquesta estratègia als nostres barris: augmentar la sensació de seguretat, un nou acord pel civisme i la convivència, millorar la neteja dels nostres carrers, potenciar la formació professional perquè tothom tingui un futur ple, fomentar la plena ocupació i salaris dignes que facin que l’optimisme pugui tornar a créixer a la nostra estimada Barcelona… I en aquesta línia, no podem defugir de fer debats seriosos sobre l’aeroport i nous equipaments culturals, facilitar la implantació d’empreses, potenciar la marca Barcelona per reafirmar el nostre lideratge del sud d’Europa… No, no podem fer-ho sense diàleg, debat i consensos. Cal algú que ho entomi, sense dogmatismes i mirant al futur. Ens oferim per liderar, ara des de l’alcaldia, el gran projecte que tenim en comú tots els i les ciutadanes d’aquesta ciutat: Barcelona. La Barcelona del sí.

Carlos Prieto, secretari d’Organització i Acció Electoral del PSC de Barcelona i secretari d’Acció Electoral a la Comissió Executiva del PSC

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram