Amb la presentació de la llista unitària al Museu d’Història de Catalunya, els representants polítics i socials de l’independentisme ja ho han posat tot sobre la taula. El nivell d’unitat aconseguida, les principals cares visibles i el full de ruta presentat per la candidatura ‘Junts pel Sí’ ja estan fixats, i res d’això ja no es podrà canviar. Així, és suficient per aconseguir la majoria absoluta al Parlament? No ho sabrem fins al 27 de setembre, però les primeres sensacions de qui els escriu són positives pel sobiranisme. Sobretot, per un motiu: perquè les forces que s’han unit generen credibilitat i il·lusió.
Cap altra combinació ho estava aconseguint, així que només quedava aquesta via, i la contundència de veure Mas i Junqueras units i tutelats per Carme Forcadell, Muriel Casals i sobretot Raül Romeva, fa pensar que aquesta vegada va de debò. El full de ruta és creïble també: declaració d’intencions independentistes al Parlament just després del 27-S –que ha d’arribar a orelles espanyoles i europees-, inici de l’elaboració de la Constitució mitjançant un procés de participació ciutadana, enllestiment de les estructures d’Estat paral·lelament i proclamació de la independència de Catalunya.
Immediatament després, s’hauria d’aprovar una llei de transitorietat jurídica per funcionar al màxim ja amb lleis pròpies, i es convocarien noves eleccions ja constituents, després de les quals el nou Parlament ja amb tots els partits per separat redactarien la Carta Magna.
Els nous comicis se celebraran, com a molt, el març de 2017. A més, l’acord deixa ben clara una cosa: la proclamació de la independència i la llei de transitorietat jurídica s’aprovaran fins i tot si l’Estat Espanyol bloquegés l’autogovern de Catalunya. El projecte no sona gens ambigu, sinó precís i seriós, així que en aquest sentit la seva credibilitat també augmenta.
A banda d’aquesta confiança, el projecte també necessita il·lusió. Només de veure tanta gent junta arromangant-se, ja en genera, però sobretot pels convençuts. Ara bé, gestos com el més que possible ‘fitxatge’ de Pep Guardiola per tancar la llista de ‘Junts pel Sí’ a Barcelona fan somiar. Si bé l’exentrenador del Barça no serà diputat en cap cas, aquest input sumat a la gentada que s’espera a la Meridiana l’11 de setembre –aquest dimarts s’han obert les inscripcions per la mobilització– i a altres figures que donaran la cara, faran que molts abstencionistes potencials tornin a creure en el projecte i alguns dubtosos entre ‘Junts pel Sí’ i ‘Catalunya Sí que pot’ es decideixin pels primers.
Mariano Rajoy ja ha dit que “està preparat” per una eventual proclamació d’independència post-27S, i que si algú ho fa, “seria un atac frontal a la llei i a les normes de convivència. No té precedents en el món civilitzat”, ha reblat. Amb l’embranzida de la credibilitat i la il·lusió que pot agafar ‘Junts pel Sí’, però, haurà de fer-ho molt bé per aturar la plena sobirania sense que es noti que Espanya ja no forma part del ‘món civilitzat’.