Turistas pel centre. Foto: Arxiu

CiU i PP han arribat a un acord per tal de poder modificar l’actual Pla d’usos del Districte, vigent des de fa tres anys i que compta amb un dels punts més conflictius: limitar la construcció de més hotels a Ciutat Vella. La mitjana més elevada d’hotels per metre quadrat es troba al Districte i és un dels motius que, hitòricament, més ha preocupat als diferents ajuntaments de la ciutat ja que resulta complicat poder conciliar el turisme i l’activitat econòmica amb la satisfacció dels veïns.

Un dels objectius del consistori de Xavier Trias  és, des del principi del seu mandat, reobrir el Pla d’usos actual de Ciutat Vella i fer-lo més flexible. Una opció que ha comptat amb la negativa de part dels veïns i de l’oposició, a excepció del Partit Popular.

Tot i així Trias defensa que amb la reformulació del Pla es podrà “dinamitzar, econòmicament, algunes zones del Districte i no pas per fer-hi disbarats”. En aquest sentit el batlle ha assegurat que serà “molt díficil obrir nous hotels al districte, sobretot allà on se’n concentren més”. ‘

BARRA LLIURE HOTELERA’

L’oposició no ha tardat massa en dir la seva. L’ecosocialista, Ricard Gomà, ha afirmat que el Pla d’usos es va aprovar a través d’un procés participatiu durant el qual es va decidir limitar les places hoteleres. En aquesta línia assegura que CiU aposta per una “barra lliure hotelera fins i tot en edificis catalogats”. Així mateix Gomà ha denunciat que el primer pas per desmuntar l’actual Pla és la construcció d’una marina de luxe tal i com s’està fent al Port Vell.

Per la seva banda, Jordi Portabella, el president d’Unitat per Barcelona, ha afirmat que “cal una reflexió sobre l’estratègia turística perquè tots els districtes es puguin beneficiar del negoci”. Ha demanat, doncs, que si s’han de fer modificacions, s’hauria de fer amb consultes ciutadanes.

Dos punts clau que també són de gran rellevància pel socialista, Jordi Martí qui assegura que “hi ha moltes altres zones a la ciutat en les que el creixement de serveis adreçats al turisme pot ser integrat més harmònicament”.

I que, malgrat tot, abans de prendre qualsevol decisió, “s’hauria de consultar als veïns”. Martí no creuq ue el Pla d’usos s’hagi de modificar perquè “està funcionant i té l’objectiu  de no tematitzar turísticament el centre històric, fet que acabaria expulsant la vida ciutadana”. ‘

NO EN NECESSITEM MÉS’

Les diferents entitats veïnals coincideixen en que ja hi ha prou places hoteleres a Ciutat Vella. Algunes, fins i tot, asseguren que només es pensa en el turisme i es deixa de  banda altres opcions econòmiques que té Barcelona. És el cas de Teresa Picazo, de l’Associació de Veïns del Gòtic, que afirma que “no necessitem més hotels ni més apartaments turístics”.

Per la seva banda Oriol Casabella de l’entitat veïnal de la Barceloneta assegura que al barri no creuen en el model de turisme que s’està implantant a la ciutat. En aquest sentit consideren convenient “apostar pel petit comerç o per diferents teixits industrials perquè el turisme ja està prou massificat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram