Les obres, amb un cost total de 15 milions d’euros, suposaran la transformació de tot el barri del Raval Sud. Ajuntament

Ara fa un any la Generalitat anunciava la futura aplicació de la Llei de Barris al Raval Sud. Es prometia una important injecció de diners per tal de millorar la zona i impulsar-la, dignificant-la i resolent les seves mancances. L’àrea que rebria aquesta empenta és la delimitada pel carrer Hospital, a la seva part més alta, baixant per la Rambla a un cantó i per Ronda Sant Pau, per l’altre; i tancada al sud pel Paral·lel i per l’edifici històric de les Drassanes.

Un any després ja se sap que la inversió total serà de 15 milions d’euros, que estarà sufragada a mitges per la Generalitat i l’Ajuntament. S’han inclós fins a 34 projectes, alguns d’ells d’obres a la via pública, però també hi ha programes socials. Els projectes de millora ja s’han redactat i s’han aprovat. Ara només cal iniciar les obres, unes tasques que començaran durant les properes setmanes. L’Ajuntament està dissenyant una pàgina web on es podran consultar en breu tots els projectes de la Llei de Barris. És www.ravalsudpladebarris.cat.

UN GRAN PARC CENTRAL

Qui no desitjaria un gran parc amb àmplies zones verdes, per passejar-hi tranquil·lament, situat al bell mig del Raval? Aquesta és la intenció de l’Ajuntament de Barcelona, que ha afegit entre els projectes que es duran a terme gràcies a la Llei de Barris la reforma dels jardins de Sant Pau del Camp i dels carrers del seu entorn. Es tracta de l’obra prevista per a la Llei de Barris més cara, ja que tindrà un pressupost superior a 3,2 milions d’euros.

El projecte preveu recuperar aquesta àrea, obrint-la i eixamplant-la, per convertir-la en un parc central, un pulmó verd enmig de Ciutat Vella. Durant el proper any, el consistori iniciarà un procés per recollir l’opinió dels veïns, les entitats i els comerciants dels voltants, que serviran pel disseny final de la reforma.

UN ‘LÍFTING’ URBÀ

La Llei de Barris preveu també la transformació d’alguns carrers i places del Raval Sud. Feia temps que el barri, que s’ha anat degradant amb el pas del temps, reclamava a crits una rehabilitació de cap a peus.

En aquest sentit, s’invertirà quasi un milió i mig en la remodelació d’una sèrie de carrers, en la que s’aprofitarà per renovar l’enllumenat i el clavegueram. Els carrers renovats seran l’Arc del Teatre, Guàrdia, Montserrat, Est, Gutenberg i Cervelló. El projecte ha dissenyat que l’asfalt i les voreres estiguin al mateix nivell, separant els espais per als vianants i els cotxes. L’objectiu és donar encara més prioritat als vianants, i limitar el pas de vehicles pels carrers estrets del barri. A més, s’invertirà un milió d’euros més per instal·lar-hi la xarxa de recollida pneumàtica de residus, un mètode més eficient de recollir escombreries.

L’asfaltat dels carrers serà una de les primeres obres que es duran a terme en els propers dies, i es preveu que entre els anys 2012 i 2013 s’implanti la recollida pneumàtica.

No seran, però, les úniques millores. La plaça del Pedró, el carrer Lleialtat o la plaça Blanquerna són altres espais que es beneficiaran de la injecció econòmica. Un dels carrers que més milloraran serà el petit carrer Riereta, que passarà a ser peatonal i comptarà també amb la recollida pneumàtica de la brossa.

MÉS EQUIPAMENTS

Una reivindicació constant dels veïns del Raval és la manca d’equipaments o la seva falta de manteniment. La Llei de Barris hi vol posar remei amb la construcció d’un equipament sota la pista esportiva del CEIP Drassanes. La obra tindrà un cost de 800.000 euros.

Per altra banda, també es vol ampliar el centre cívic Drassanes i reordenar l’interior, un treball que tindrà un valor de 200.000 euros. Aquestes obres ja s’han iniciat, i està previst que acabin cap a finals de setembre, després de tres mesos de treball.

PROGRAMES SOCIALS

L’ajuda que suposa la Llei de Barris no es basa, tant sols, en les obres a peu de carrer, sinó que també s’hi inclouen programes d’inclusió social, d’impuls a la formació o d’ajuda a les persones més necessitades.

Així doncs, s’invertiran més de dos milions d’euros en projectes d’ajuda a la gent gran, als infants, de dinamització econòmica i comercial, de convivència ciutadana, i un llarg etcètera. Es vol tenir especial cura dels conflictes que poden sorgir als entorns dels carrers Robadors, Sant Ramon i Espalter, millorant la convivència dels seus veïns gràcies al suport de mediadors.

Entre aquestes partides, s’han reservat a més 120.000 euros per ajudar a la reinserció laboral de les prostitutes que exerceixen al Raval. Tot un allau d’inversió per tal de donar resposta a un barri que ha patit, amb més cruesa que altres, el pas del temps i l’afluència de persones pels seus carrers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram