esplai del pi

Una de les activitats que organitza l’Esplai del Pi. Foto: Esplai del Pi

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha condemnat els fets que es van produir a la festa del 49è aniversari de l’Esplai del Pi del barri Gòtic del dissabte passat, que va acabar amb dues persones detingudes i enfrontaments entre membres de l’entitat i la Guàrdia Urbana. A través d’una piulada, Rabassa ha afirmat mostrar-se “molt preocupat” i ha anunciat que s’obrirà una investigació per aclarir els fets.

Els fets van passar a les dues de la matinada a la plaça de Josep Oriol, quan agents de la Guàrdia Urbana es van presentar on s’estava fent un concert que, segons afirmen fonts policials, havia d’acabar a dos quarts de dues. Els veïns, segons les mateix fonts, s’havien queixat perquè encara no havia acabat.

L’Esplai el Pi denuncia abús policial

L’Esplai del Pi explica que tenien permís fins a les dues de la matinada i que quan ja s’acostava l’hora i ho tenien gairebé tot recollit, dos agents de la Guàrdia Urbana van arribar al lloc dels fets amb la intenció d’identificar dues de les organitzadores. L’esplai afegeix que les companyes de les noies van començar a gravar amb els mòbils la situació i que, en aquell moment, es va produir una primera agressió a una de les mediadores després que un agent l’estirés del braç per dur-la on hi havia els cotxes policials. Una segona persona, afirmen, va ser agafada pel coll i apartada de forma violenta més enllà del cordó policial. A més, afegeixen que a un noi amb acabar amb dits de la mà trencats després d’intentar ajudar una de les persones retingudes.

A partir de llavors, relaten des de l’esplai, es van viure moments de tensió, durant els quals la policia va carregar contra la gent que hi havia a la zona. Així, l’esplai parla de cops de puny, estirades de cabells i gas pebre a pocs metres de la cara. De fet, a través de les xarxes van circular vídeos on es veu la policia carregant contra els monitors de l’entitat. Tot plegat ha provocat múltiples reaccions contra l’actuació policial.

Amb tot, l’Esplai el Pi explica que dues persones van quedar detingudes i set més van ser identificades. Per tot plegat, des de l’esplai ja han convocat una protesta per aquest pròxim divendres a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Vicenç Martorell de Barcelona per “denunciar i confrontar la violència rebuda”.

La Guàrdia Urbana afirma que van patir atemptat a l’autoritat

El relat de la Guàrdia Urbana és diferent des d’un inici al de l’entitat. La policia afirma que un cop es van presentar a la plaça de Josep Oriol per les queixes dels veïns, van intentar parlar amb dues organitzadores, però una persona els va empènyer amb intenció de fer-los fora per evitar identificacions.

Els agents van voler acompanyar dues de les responsables a una zona de la plaça més tranquil·la per explicar que el motiu de les identificacions era poder aixecar acta d’inspecció de l’esdeveniment, però just en aquell moment, afirma la Guàrdia Urbana, un dels organitzadors va colpejar un agent per l’esquena. Una patrulla va detenir la persona en qüestió, però immediatament van ser agredits per altres persones per l’esquena, afirmen des del cos. És per aquest motiu, expliquen, que es va fer ús de les defenses, com per exemple l’esprai que denuncien des de l’esplai.

Finalment, la Guàrdia Urbana sosté que durant la intervenció van continuar llançant-los llaunes de cervesa. Per tot plegat, dues persones van quedar detingudes per atemptat contra agents de l’autoritat, mentre que dos agents van rebre assistència per diferents ferides lleus i esgarrapades.