Protesta soroll Ciutat Vella

Les mesures del nou pla comprendran tot el territori del districte. Foto: Arxiu

El districte de Ciutat Vella ha començat a elaborar un pla contra el soroll que recollirà actuacions concretes per reduir els nivells acústics, especialment durant les hores de descans nocturn, i s’emmarcarà en el nou Pla contra la contaminació acústica Barcelona 2024-2027. Les mesures del nou pla comprendran tot el territori del districte, i en especial les zones de concentració d’establiments d’oci nocturn, terrasses i/o restauració.

Per elaborar-ho, es començarà amb la instal·lació de 8 nous sonòmetres, que se sumen als 30 actius al districte i que serviran per recollir mesures i dades actualitzades de manera permanent i amb mesurament en continu, i es convocarà la Taula de Soroll de districte.

Les mesures i actuacions del nou pla al districte es plasmaran en una nova regulació que substituirà els decrets de restricció horària de terrasses, restaurants, bars musicals i establiments d’alimentació a les zones de pl. George Orwell i carrer de Joaquín Costa, signats el novembre de 2022, i que queden ara sense efecte per defectes de notificació i superació de terminis que invaliden la seva vigència.

Gestionar la nit

Justament el tinent d’alcalde de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior de Barcelona, Albert Batlle, s’ha reunit amb l’exalcaldessa de l’oci nocturn a la ciutat de Nova York, Ariel Palitz, per compartir experiències sobre la gestió de la nit. La trobada es produeix mentre l’Ajuntament de Barcelona està elaborant un Pla de Convivència d’oci nocturn -en el marc del Pla Endreça- amb l’objectiu d’abordar la gestió de la nit de manera preventiva. A la trobada també hi ha assistit la Comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, i el Comissionat de Ciutat Vella, Ivan Pera.

Algunes de les actuacions que vol plantejar el Pla de Convivència del consistori barceloní són elaborar protocols de corresponsabilitat amb els sectors de l’oci nocturn, el turisme, la restauració i el comerç; crear un cens dels establiments que poden vendre alcohol en horari nocturn (de les 22.00 a les 8.00 hores) per a facilitar el control d’aquesta activitat; identificar i fomentar l’accés als lavabos nocturns oberts al públic, així com estudiar la possibilitat d’incrementar la xifra dels existents; i reforçar les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana.