Un home, durant la protesta veïnal contra l’incivisme. Foto: Blanca Blay / ACN

Aquest dimecres més de 300 veïns del districte de Ciutat Vella van dir prou a l’ocupació massiva de carrers i platges que pateixen els barris del Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta des de la fi de l’estat d’alarma. Algunes de les consignes més escoltades durant la marxa van ser “Prou sorolls i incivisme”, “Volem dormir” o “Ajuntament, incompetent”.

La protesta va tenir dos recorreguts diferents i va ser convocada per diverses entitats. Una d’elles és l’Associació de Veïns del Casc Antic, que va arrancar la seva marxa a les sis de la tarda des del passeig del Born. Les altres dues entitats, la plataforma La Barceloneta Diu Prou i l’Associació de Veïns de la Barceloneta, van sortir des de la plaça del Poeta Boscà mitja hora més tard. Totes dues, que perseguien l’objectiu de traslladar el malestar dels veïns, es van trobar a la Via Laietana i van acabar a la plaça Sant Jaume. Aquí va ser en el primer punt on van tallar el trànsit durant uns minuts i van omplir aquest punt de la ciutat de reivindicacions que reclamaven solucions diferents. La raó? El panorama ha canviat respecte a anys anteriors.

“Els veïns vivim una situació anímica i social més dura i, per una altra part, el públic incívic ha variat. Abans ens centràvem en el turisme de borratxera, que torna una altra vegada, però també hi ha moltes persones residents a la ciutat”, indica Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns de La Barceloneta, al parlar d’unes actituds que considera que, entre altres coses, s’estan enquistant perquè molta gent ara prefereix passar les nits de festa als exteriors abans que als locals d’oci nocturn, ja que aquests tanquen les portes més aviat que abans, a dos quarts de quatre de la nit. “Molta gent ve a fer-la grossa a partir d’aquesta hora”, afegeix.

És per aquesta raó que Martínez reclama que s’impulsin actuacions que vagin més enllà de, per exemple, desallotjar les platges, i es passi a pensar en “accions didàctiques”. Aquelles que, d’alguna manera, “conscienciïn la població sobre el mal que provoca aquest incivisme”, que està convertint les nits de divendres i dissabte en un dels pitjors moments de la setmana per a massa veïns.