El projecte del nou museu és de l’arquitecte japonès Toyo Ito. Foto: Arxiu

La possible obertura del museu Hermitage a la Barcelona segueix sent, de moment, una incògnita. Fa anys que el projecte és al damunt la taula de l’Ajuntament però els recels cap aquest projecte, que es faria a la nova bocana del port, no s’han esvaït.

Ben aviat, però, hi pot haver notícies, ja que l’Ajuntament està pendent que s’acabin de fer tres informes, on es valoren qüestions urbanístiques, econòmiques, culturals i de mobilitat, per prendre una decisió. Fonts municipals expliquen a Línia Ciutat Vella que els informes segurament estaran enllestits abans que s’acabi el pròxim mes de gener, cosa que implicaria que la decisió final s’acabés prenent poc temps després.

En paral·lel, a principis de desembre el director de l’Hermitatge de Sant Petersburg, Mijaíl Piotrovski, afirmava a La Vanguardia que, si finalment el projecte barceloní no qualla, buscaran una altra ciutat. “Nosaltres anem exclusivament a aquelles ciutats on ens volen”, deia Piotrovksi. Una de les qüestions que també fa dubtar l’Ajuntament és el model que l’Hermitatge aplica en els seus museus satèl·lits, basat en la flexibilitat, que ha provocat que en algunes ciutats el museu hagi acabat tancant al cap d’uns anys per la falta de recursos econòmics.

SUPORT I OPOSICIÓ VEÏNAL
D’altra banda, cal recordar que el projecte de l’Hermitage genera divisió veïnal a la Barceloneta. L’associació de veïns del barri el defensa, mentre que la Plataforma per un Port Ciutadà, formada per diferents entitats entre les quals hi ha l’Associació de Veïns de l’Òstia, el rebutja.

Manel Martínez, president de l’Associació de Veïns de la Barcelona, afirma que “seria un luxe” per a la ciutat poder gaudir de l’Hermitage a la Barceloneta, ja que hi veu un projecte que s’allunya del turisme ‘low cost’ que hi ha al barri. En canvi, des de la Plataforma per un Port Ciutadà consideren que el projecte “no està pensat per aportar un valor cultural, sinó que es planteja com una mera franquícia comercial que només busca el negoci de les societats opaques que el suporten”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram