El projecte es va presentar a principis de mes. Foto: Liceu

El Liceu i el Raval són dos mons que la major part del temps estan d’esquena l’un amb l’altra tot i la seva proximitat. Això, però, canviarà una mica gràcies al projecte de ‘La gata perduda’, una òpera que s’estrenarà l’octubre de l’any que ve i que serà una producció del veïnat i les entitats del barri i l’emblemàtic teatre barceloní.

La iniciativa es va començar a gestar el setembre del 2018 i, a banda del Districte i la Fundació Tot Raval, hi participen entitats com ara el Taller de Músics, la Biblioteca del Raval, Arrels Fundació, Crea Dones, Estel Tàpia, el Cor filipí Kudyapi, l’Associació Carabutsí o l’escola de disseny la Massa, que farà el cartell. Per la banda del Liceu, la direcció de l’òpera anirà a càrrec de Victoria Szpunberg i l’objectiu és elaborar una òpera de nova creació cada tres anys amb diferents comunitats d’arreu de Catalunya. ‘La gata perduda’ ha estat escrita per Szpunberg a partir d’entrevistes fetes amb alguns veïns, que han inspirat el llibret. “És un encàrrec fascinant i dificilíssim”, afirma la creadora de l’òpera. Qui també tindrà una responsabilitat molt important en el projecte és el músic Arnau Tordera, que serà l’encarregat de fer la composició.

La proposta forma part del programa Liceu Apropa, que vol fer servir la música com a pilar de transformació social i personal i fer conviure el món professional d’una expressió artística com és l’òpera amb la ciutadania. Segons el director general del Liceu, Valentí Oviedo, el projecte comença al Raval, un barri amb més de 40 nacionalitats, per contribuir a la transformació de les vides dels veïns. “Volem treballar amb l’objectiu de l’excel·lència artística perquè l’equitat no està renyida amb l’excel·lència artística”, assegura.