Lorca i La Monyos també van participar a la Rambla Vila del Llibre. Foto: Amics de La Rambla

La Rambla és el gran espai literari de Barcelona. Ho és per la seva presència en la literatura, nacional i estrangera, però també perquè és el gran punt de referència per als lectors, tant el dia de Sant Jordi com durant la Rambla Vila del Llibre, el festival cultural  del cap de setmana passat. Editorials, escriptors, lectors i afeccionats, però també famílies i curiosos, van participar en la segona edició d’un esdeveniment que vol convertir-se en una gran tradició a Ciutat Vella.

Trenta-tres editorials independents es van instal·lar en paradetes al llarg de la rambla dels Estudis i la de Sant Josep, tot formant una gran fira literària. En aquest marc, els organitzadors, Amics de La Rambla i la Xarxa Vila del Llibre, van organitzar un seguit d’activitats culturals. L’Espai Virreina va acollir xerrades amb autors llatinoamericans que viuen i escriuen a Barcelona. També van parlar escriptors en llengua anglesa i residents a la ciutat. Es va recordar el Pinotxo de la Boqueria, la novel·la negra i la Barcelona desapareguda, sempre a partir dels llibres.

Homenatge a les cadires de la Rambla

La Rambla es va convertir en l’escenari d’una acció teatral N’hi ha per llogar-hi cadires que va fer un homenatge a les tradicionals cadires de la Rambla en la qual van participar el cronista de la ciutat Lluís Permanyer, l’escriptor Antoni Roca, que va parlar de Quan Albert Einstein passejà per la Rambla i Sebastià Bennasar, que va llegir Sensini de Roberto Bolaño a pocs metres del carrer a on va viure a Barcelona.

També es va habilitar un espai per recordar Eduardo Mazo, el Poeta de la Rambla. Allà van tenir lloc diversos recitals de poesia amb Odile Arqué, Mireia Calafell, Josep Cuello i Anna Gas. La poesia de Gil de Biedma va estar present a l’Hotel 1898, que va acollir un recital de la mà de Jordi Llavina.

Lluís Permanyer va explicar l’origen de les tradicionals cadires de la Rambla. Foto: Amics de La Rambla

Rutes literàries i culturals

Paral·lelament, unes rutes organitzades per Amics de La Rambla i el Palau Güell, van permetre conèixer el patrimoni literari del passeig. Les rutes, que van comptar amb molta participació, van ser: Els Güell a la Rambla, La Rambla anys 30La Rambla de les lletres (les dues de la mà de Maria Nunes), La Rambla Univers Literari i Personatges il·lustres (amb el guia Rafa Burgos).

Diverses institucions molt vinculades a la Rambla també van participar en l’esdeveniment. L’ONCE va posar una parada amb activitats familiars i de difusió del Braille i altres eines que fan possible l’accés a la lectura a les persones cegues, i on escriptors i escriptores cecs van signar els seus llibres. I el Museu de Cera va exposar figures de cera de la seva col·lecció: Lorca, La Monyos, Einstein o el Pinotxo.

Finalment, tallers per fer paper o exlibris, contes en diferents idiomes, titelles i altres activitats gratuïtes van completar el cartell de la festa que va reforçar la relació que la Rambla sempre ha tingut amb la literatura i el món del llibre.

Les rutes literàries van atreure molts afeccionats. Foto: Amics de La Rambla

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram