Via Laietana

Una de les protestes per reclamar un centre de memòria. Foto: Maria Aladern/ACN

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha assegurat aquest dimecres, després de reunir-se amb l’alcalde Jaume Collboni que el govern espanyol designarà l’edifici on s’ubica la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana com a “lloc de memòria”.

Fonts del govern espanyol han aclarit posteriorment que es mantindrà l’ús policial de l’edifici. El ministre també ha indicat que el Consell de Ministres aprovarà dimarts un acord per a una comissió de restauració per avançar en la restitució de Lluís Companys i Salvador Puig Antich.

“Anar més enllà”

Precisament, Collboni ha explicat que ha traslladat al ministre la petició de les entitats perquè se segueixi aprofundint en la llei de memòria i que els processos de reparació i reconeixement de les víctimes del cop d’estat i la dictadura franquista “no només tinguin un acte de reparació simbòlic”. En aquest sentit, ha afegit que ha reclamat “anar més enllà” i aprofundir també en l’anul·lació dels processos judicials de Companys i Puig Antich.

Torres i Collboni

Torres i Collboni, durant la trobada d’avui. Foto: Blanca Blay/ACN

Preguntat pel futur de la prefectura de la Via Laietana, Torres ha garantit que l’edifici es designarà com a “lloc de memòria”. Ha dit que es farà “amb l’expedient precís” i d’acord amb el que possibilita la llei de memòria democràtica. Ha admès que hi ha hagut “dificultats” per avançar en l’aplicació de la llei a causa dels processos electorals que hi ha hagut, però ha assenyalat que aquest 2024 s’ha agafat “el ritme necessari” per dur-la a la pràctica. “Anem amb un lleuger retard”, ha reconegut tot apuntant que la designació dels llocs de memòria es farà “en el menor temps possible”. Sigui com sigui, això no implica que deixi de ser-hi la Policia Nacional, ja que això depèn del Ministeri de l’Interior.

Segons el ministre, l’edifici serà designat com un lloc de memòria, però el seu futur ús serà acordat entre les administracions implicades d’acord amb un “consens i diàleg compartit”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram