Plaça dels Àngels

La plaça dels Àngels viurà un procés de transformació. Foto: ACN

L’alcalde Jaume Collboni ha presentat aquest dilluns el projecte de reforma de la plaça dels Àngels, que té com a principal ingredient l’ampliació del MACBA, una transformació urbanística al cor del Raval que ha anat fent passos en els darrers anys sense estar exempta de polèmica.

Així doncs, avui Collboni ha especificat tots els detalls del projecte, que també inclou la futura construcció del nou Centre d’Atenció Primària Raval Nord a l’edifici de la Capella de la Misericòrdia. Les obres, que està previst que comencin aquest any, han de permetre que el MACBA guanyi 1.100 metres quadrats per tenir un nou edifici de més de 2.000 metres quadrats on hi haurà noves sales i un mirador. Tot plegat, el gener del 2027.

Trencar el “monopoli” dels patinadors

Durant la compareixença d’avui ha quedat clar que un dels objectius d’aquesta reforma urbanística és que els patinadors, que fa molts anys han convertit la plaça dels Àngels en un santuari internacional de l’skate, perdin protagonisme. De fet, Collboni ha deixat clar que la futura plaça haurà de tenir moltes utilitats i que ningú, fent referència als patinadors, podrà tenir-ne el “monopoli”. De fet, per aconseguir això, l’espai deixarà de ser una plaça dura com és actualment, ja que s’ampliaran les zones verdes.

Ajuntament MACBA

Avui s’ha presentat el projecte definitiu de transformació de la plaça dels Àngels. Foto: ACN

Oposició veïnal

En aquest context, cal no oblidar que el projecte d’ampliació del MACBA i de transformació de la plaça fa temps que aixeca polseguera entre una part del veïnat, que està organitzant al voltant de la plataforma ‘No a l’ampliació del MACBA’. Aquests veïns consideren que l’ampliació del museu suposa “un espoli de 908 metres quadrats d’espai públic” i ja fa temps que denuncien que l’Ajuntament “entrega” aquests gairebé 1.000 metres quadrats “a una entitat ‘público-privada’ elitista, de la qual alguns dels seus membres porten dècades explotant el Raval, expulsant al veïnat i vivint d’esquena a les necessitats del barri”.

La mobilització veïnal contra aquest projecte es va posar en marxa el setembre del 2022 amb un primer acte reivindicatiu a la mateixa plaça dels Àngels. Entre els múltiples arguments que aquesta plataforma exposa contra aquest projecte hi ha, a banda de la pèrdua d’espai públic, la reivindicació d’una biblioteca. “Som l’únic districte que no té Biblioteca de Districte. És per això que si parlem d’equipaments culturals, abans de l’ampliació d’un museu fallit necessitem una biblioteca”, diuen des de ‘No a l’ampliació del MACBA’. De fet, l’entitat ja ha convocat per aquest vespre una assemblea per seguir organitzant l’oposició al projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram