La seu de l’Ateneu al carrer Canuda. S. Arroyo

Al 1860, quan Barcelona planejava el seu creixement i l’enderroc de les muralles, va formar-se una institució capdavantera a la ciutat que pregonava el diàleg i el coneixement, l’anomenat Ateneo Catalán. Des dels seus inicis ha abraçat a grans noms de la cultura catalana que han formulat idees i projectes fonamentals per al progrés i la modernització de Catalunya. Alguns, com Josep Maria de Sagarra, ja el consideraven “un segon domicili” que durant els seus 150 anys d’història ha atret personatges com Valentí Almirall, Eugeni d’Ors, Josep Pla, Pompeu Fabra o Lluís Domenech i Montaner. Ubicat al Palau Savassona (carrer Canuda) des del 1906, la seva històrica seu celebrava el 15 de desembre un emotiu homenatge als 150 anys de l’Ateneu Barcelonès, una commemoració que coincideix amb la inauguració de les darreres intervencions arquitectòniques realitzades a la façana.

Prop de 250 persones van assistir a l’acte de celebració, que va comptar amb la presència de l’actual president de l’Ateneu, Oriol Bohigas; el vicepresident, Ferran Mascarell i l’alcalde Jordi Hereu. “Si algú el tenia com un producte de decadència, els ateneus han demostrat que responen a una de les pulsions més modernes i estratègiques per a una ciutat”, va dir Hereu. L’alcalde va recordar també els més de dos milions d’euros invertits per a la restauració de les seves instal·lacions.

RECUPERACIÓ DE JOIES

Per commemorar el segle i mig de vida, l’Ateneu ha iniciat un projecte que pretén recuperar llibres antics. La iniciativa vol recaptar padrins per a les obres de la biblioteca. Cada donant destinarà uns 35 euros al llibre que desitgi de la col·lecció de l’Ateneu –algunes de l’any 1502–. De moment ja ha iniciat la primera fase amb 40 llibres que busquen padrí. Entre ells està l’Aristotelis Logica, d’Aristòtil; Blanquerna, de Ramon Llull i Le terze rime di Dante, de Dante Aligheri.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram