El projecte de millora de l’entorn del mercat del Born, l’anomenat Born Centre Cultural de Barcelona, també creixerà cap al parc de la Ciutadella. L’Ajuntament de la ciutat preveu desenvolupar un pla de recuperació de la memòria històrica del parc que expliqui tant el seu origen com el seu significat o la seva estreta dedicació a la ciència.

Es tracta d’una iniciativa a la qual el cinquè tinent d’alcalde i responsable de Cultura, Jaume Ciurana, hi veu “molt sentit”, i que va tirar endavant el dimarts de la setmana passada a la Comissió de Cultura a partir d’una proposició d’UpB -que integra a ERC, DC i RCat- amb el suport del govern de CiU, dels grups del PSC, ICV-EUiA i el vot en contra del Partit Popular.

El líder d’UpB, Jordi Portabella, ha defensat la conveniència d’un projecte propi per la Ciutadella ja que aquest espai va tenir un “origen de càstig” després del setge de 1714, si bé posteriorment ha albergat iniciatives com l’Exposició Universal de 1888.

La portaveu del PP, Àngels Esteller, ha afirmat que ells sempre han apostat per reconstruir la història “sense connotacions ideològiques”, i ha retret que, en la seva opinió el projecte suposi fer un “gran parc sobiranista conjugant el Born amb la Ciutadella” i posant la història “al servei de la independència”. En aquesta línea, Portabella ha explicat que en la seva proposta s’han introduït algunes modificacions com no fixar un únic lloc per al projecte ja que en la primera iniciativa es definia el castell dels Tres Dragons, i que també es tingui en compte l’aspecte de parc ciutadà dedicat a la ciència.