Javi Rodríguez Espai Línia

Javi Rodríguez, comissionat de Polítiques LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, a l’Espai Línia. Foto: Juan Cabré

De vegades l’edat no és un reflex de la maduresa. Javi Rodríguez, el nou comissionat de Polítiques LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, té una actitud serena, pausada i tranquil·la, gens estrident i reflexiva, que casa poc amb la seva joventut. Així ho va demostrar ahir en la trobada Barcelona, una ciutat oberta i orgullosa, en la qual va conversar amb el director editorial del diari Línia, Arnau Nadeu, a l’Espai Línia. Potser el secret de la seva maduresa rau en l’experiència que ja acumula. Aquest jove llicenciat en Dret prové de la Joventut Socialista de Barcelona i ha estat cap de gabinet de la regidora Rosa Alarcón, assessor tècnic a l’AMB i assessor de campanya del PSC.

El repte més gran

Sigui com sigui, Rodríguez no va defugir cap pregunta i va parlar del que probablement és el repte més gran al qual s’enfronta des del seu nou càrrec: combatre l’extrema dreta per defensar els drets del col·lectiu LGTBI. “Estic realment preocupat, ja que fins ara la meva generació havia viscut un ascens lineal dels drets LGTBI i ara hi ha partits que els qüestionen”, va assenyalar. En aquest sentit, Rodríguez va voler tranquil·litzar el col·lectiu afirmant, però, que “l’Ajuntament estarà al costat de la comunitat si l’extrema dreta arriba al poder”. “Barcelona serà una ciutat refugi”, va asseverar.

El cert és que l’ascens de l’extrema dreta i els seus discursos sembla que han fet forat, en els darrers temps, “sobretot entre el jovent”, va reconèixer Rodríguez. De fet, tal com va recordar Nadeu, en el darrer balanç anual de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), tot i que es va detectar que les incidències per LGTB-fòbia havien disminuït el 2022 respecte al 2021, es va constatar que una de cada quatre va ser per agressió física, cosa que l’Observatori considera “alarmant”. “La violència és lamentable, però també és cert que les mostres de suport són cada vegada més”, va assegurar el comissionat.

Javi Rodríguez Espai Línia

Rodríguez va explicar que ell mateix va patir una agressió LGTB-fòbica i que en aquell moment no ho va denunciar. Foto: Juan Cabré

És per això que Nadeu va preguntar-li què ha passat per arribar a aquesta situació. Segons el socialista, s’ha fallat a l’hora de plantar cara “a certes organitzacions que legitimen els discursos d’odi i banalitzen les agressions al col·lectiu”. “Des de les administracions hem de posar tota la carn a la graella, perquè la violència està pujant per l’augment dels discursos d’odi”, va afegir. Alhora, el comissionat també va voler posar en valor que, si bé la defensa dels drets de les persones LGTBI es complica amb l’ascens de partits com Vox, també és veritat que “hi ha hagut un esclat de denúncies”. Amb tot, va reconèixer que el camí per erradicar la violència contra el col·lectiu encara és llarg. “Jo mateix vaig patir una agressió per la meva condició i en aquell moment no vaig denunciar-ho, perquè li vaig treure ferro”, va confessar Rodríguez. “Això és el que moltes vegades acaba passant”, va lamentar. Per això, a ulls del comissionat, són tan importants figures com l’OCH, perquè donen “acompanyament a la víctima en cas que faci l’acte valent de denunciar”.

En aquest sentit, el socialista va voler anar un pas més enllà quan es va referir a la LGTB-fòbia i va assenyalar que no només es tracta de perseguir les actituds contra els drets de la comunitat. “Com diuen des de l’Observatori, no només vull que la gent no ens digui maricons de merda, sinó que deixi de pensar que som uns maricons de merda”, va sentenciar Rodríguez.

 

Dos col·lectius prioritaris

El nou comissionat va expressar la seva intenció de posar el focus en dues temàtiques que sovint queden fora de l’agenda del col·lectiu: la gent gran i els infants. “Hem de posar molt d’èmfasi en el cas de les persones LGTBI que acaben vivint en residències, perquè sovint viuen un procés de rearmartizació”, va assenyalar, per una banda. Per l’altra, va lamentar que l’extrema dreta utilitzi els infants “per atacar el col·lectiu”. Així mateix, tot i que va reconèixer que encara hi ha molta feina a fer, també va celebrar iniciatives com la guia de contes Explica’m un conte lliure de sexisme. “Per als infants mai ha estat fàcil reconèixer la seva identitat LGTBI, i per això és molt important que se sentin acompanyats”, va dir. “Jo els diria que tot anirà bé, que hi haurà gent que els estimarà i que l’Ajuntament estarà al seu costat”, va afirmar.

Tema polèmic

El posicionament sobre la transsexualitat no ha estat un tema senzill dins del PSC. És per aquest motiu que Nadeu va preguntar quina és la posició de Rodríguez sobre aquest tema i com pensa treballar la lletra “T” de les sigles LGTBI des del consistori. “Ningú pot posicionar-se sobre la identitat de ningú, però sí que ens podem posicionar sobre si estem a favor d’ampliar els drets i millorar la vida de la gent”, va dir el nou comissionat. Alhora, va expressar el seu respecte i suport a les persones transsexuals i transgènere i va dir que “l’Ajuntament continuarà prestant tots els serveis de suport que s’han fet fins ara a les persones trans, perquè tenen més problemes de salut mental o d’inserció laboral”.

Tanmateix, Rodríguez va donar a entendre que els debats que aquest tema ha generat dins de la seva formació s’han sobredimensionat. “Hi ha hagut debats sobre alguns ets i uts, però al final sempre s’ha reconegut la identitat de les persones transsexuals, i jo estic molt còmode en el partit en el qual estic, perquè és el que sempre ha liderat les conquestes socials”, va dir.

Javi Rodríguez Espai Línia

El públic assistent va poder fer preguntes directament al nou comissionat de Polítiques LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. Foto: Juan Cabré

El nou pla municipal

Totes aquestes idees que va expressar el nou comissionat s’hauran de concretar en el nou Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere que encara està a les beceroles i que suposarà una posada al dia del que tenia la ciutat entre el 2016 i el 2020. No obstant això, Rodríguez va anunciar que serà un projecte participat en el qual espera comptar amb “els integrants del col·lectiu i les entitats que treballen sobre el terreny”. Així mateix, va assenyalar que el projecte també té com a objectiu arribar als barris amb rendes més baixes i a les escoles. Alhora, contemplarà aspectes com la millora de la vida i les expectatives de feina de les persones del col·lectiu LGTBI, i també vol donar resposta a les persones que fugen dels seus llocs d’origen per qüestió d’identitat de gènere, el que s’anomena sexili.

Així mateix, l’única línia vermella que Rodríguez va considerar pel que fa al pla va ser l’extrema dreta. “No ha de ser considerada un interlocutor institucional, i per això en la presentació del pla no serà convidada. De totes maneres, sí que s’han de confrontar els seus arguments”, va concloure.

Javi Rodríguez, nou comissionat d’LGTBI de Barcelona: “Seguirem impulsant una ciutat oberta i orgullosa”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram