L’operació va incloure més de mil policies. Foto: Miquel Codolar / ACN

Més de mil agents dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional van participar el 20 de juny en una macrooperació contra el tràfic de drogues al Raval que va acabar amb un total de 58 detinguts.

L’operació, que va cridar l’atenció de veïns i turistes pel seu espectacular desplegament, es va centrar en una organització que principalment estava formada per venedors ambulants d’origen pakistanès. La presumpta xarxa criminal actuava a tot el districte i tenia el front marítim com una de les seves zones d’influència.

Segons fonts pròximes al dispositiu, tal com va recollir l’ACN, l’organització aprofitava la venda de llaunes a turistes per oferir-los tot tipus de drogues, entre les quals hi havia fàrmacs per a les relaciona sexuals. Els llauners acostumaven a dur el material a sobre, però també oferien la possibilitat d’anar a buscar la droga en diferents pisos del Raval. En paral·lel, la xarxa també distribuïa heroïna entre una clientela fixa formada per toxicòmans locals.

“UN COP MOLT FORT”
Un cop finalitzada l’operació, els Mossos d’Esquadra van confirmar que s’havien detingut 58 persones. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va afirmar que havia estat un “cop molt fort” al narcotràfic i va afegir que el sistema de narcopisos és ara “molt residual”. Es van comissar més de 2 quilos de cocaïna, més de 3 d’heroïna i 2.180 pastilles de drogues sintètiques, així com armes blanques. En total es van fer 35 escorcolls a pisos, magatzems i locals.

Dos dies després de l’operació, el jutge del jutjat d’instrucció 16 de Barcelona va enviar a presó provisional comunicada i sense fiança 13 dels 37 detinguts als quals va prendre declaració. Els altres 24 van quedar en llibertat amb mesures cautelars.

IDENTIFICACIONS RACISTES?
Les entitats del Raval van celebrar l’operació policial, ja que feia molt temps que denunciaven l’activitat dels presumptes narcotraficants. Tot i això, i a diferència de la conselleria d’Interior, consideren que la problemàtica dels narcopisos no es pot donar per erradicada. De fet, remarquen que el problema de l’habitatge, amb l’especulació immobliària, és el que ha provocat que en els últims anys molts pisos buits es convertissin en narcopisos.

D’altra banda, Acció Raval i Acció Riera Baixa van denunciar que la Policia Nacional va aprofitar l’operació per fer identificacions de caire racista, ja que diversos agents del cos es van col·locar a la rambla del Raval per identificar possibles immigrants irregulars. En declaracions a ‘El matí de Barcelona’ de la cadena SER, Àngel Cordero, membre d’Acció Raval, va denunciar les suposades identificacions i va afegir que al Raval el 50% de la població és immigrants i que les persones que trafiquen són una minoria. Per la seva banda, el regidor de transparència i drets civils de l’Ajuntament, Marc Serra, va afirmar en el mateix programa que “en cap cas” la policia va parar “els veïns i veïnes d’origen immigrant que passejaven tranquil·lament”.

Apunyalament a Joaquín Costa

Veïns i comerciants del Raval han mostrat la seva preocupació pels delictes que es produeixen al barri. L‘associació de comerciants de Ponent i Rodalies i l’Eix Comercial Raval, després d’un apunyalament a Joaquín Costa, van llegir un manifest per demanar més patrulles policials.