L’home que es va cremar vivia en un pis ocupat al carrer dels Petons. Foto: Arxiu

Una quinzena d’entitats de diferents barris del districte, moltes de les quals centrades en qüestions d’habitatge, han denunciat recentment que la xifra de desnonaments que es produeixen a Ciutat Vella és molt superior a la que reconeixen les autoritats judicials. De fet, aquestes entitats denuncien que els jutjats oculten desnonaments, cosa que provoca, segons elles, que els serveis socials municipals i l’Oficina de l’Habitatge no en tinguin coneixement i, per tant, no puguin atendre les famílies que viuen en una situació precària.

La denúncia d’aquestes entitats arriba després que el passat 9 de març un home que vivia en un pis ocupat del carrer dels Petons, al barri de la Ribera, es cremés a l’estil bonze en el moment en què la comitiva judicial i els Mossos d’Esquadra van accedir a l’habitatge per demanar-li la documentació. L’home, d’uns 40 anys i de nacionalitat algeriana, es va ruixar amb alcohol i es va calar foc amb un encenedor. Els agents de la policia van reaccionar ràpidament i van aconseguir sufocar les flames amb una manta. L’home va ser ingressat amb cremades de primer i segon grau i es recupera favorablement.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament han confirmat que no tenien coneixement del cas d’aquest home del carrer dels Petons i s’han mostrat molt crítics amb el paper dels serveis judicials després d’haver-se assabentat del cas per la premsa. L’alcaldessa Colau, en una carta adreçada al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, ha exigit que se signi un nou protocol que permeti al consistori “intervenir amb temps suficient per a una millor atenció a les famílies afectades i tenir més marge per negociar amb la propietat, cercar acords i gestionar els ajuts al pagament del lloguer”.

LLOGATERS
Els mateixos col·lectius que denuncien aquests desnonaments ocults també alerten dels múltiples casos de llogaters que són víctimes de mòbing a causa de “l’especulació immobiliària” de grans immobiliàries i fons d’inversió que construeixen pisos turístics o de luxe.

En aquest escenari també cal tenir en compte, tal com s’aprecia en l’informe anual de l’Observatori de l’Habitatge de Barcelona, que Ciutat Vella és el districte on el pes del lloguer (56,6%) és més elevat i on els habitatges estan més envellits. A Barcelona l’edat mitjana dels pisos és de 52 anys, mentre que a Ciutat Vella puja fins a 90 anys.

 

Desallotjats pel
mal estat dels pisos

Un bloc deshabitat del carrer de l’Arc del Teatre, al Raval, es va esfondrar el 17 de febrer.  L’esfondrament va provocar que els veïns de l’edifici contigu fossin desallotjats. Dies més tard hi va haver un nou cas de desallotjament per perill d’esfondrament, en aquest cas al carrer Lancaster.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram