Alguns dels veïns que seguiran vivint a l’edifici. Foto: Pol Solà / ACN

El pols entre els veïns de l’edifici ocupat del número 99 del carrer Hospital i el Sindicat d’Habitatge del Raval, d’una banda, i el fons d’inversió Blackstone, de l’altra, es va tancar el passat 13 de juliol amb la victòria dels primers. I és que, després de setmanes de negociacions amb l’Ajuntament fent d’intermediari i de la campanya organitzada pel Sindicat d’Habitatge del Raval, es va produir un acord perquè sis dels nou pisos del bloc passin a ser de lloguer assequible durant els pròxims set anys.

Així doncs, set de les nou famílies del bloc hi seguiran vivint en sis pisos a un preu de 700 euros mensuals, tot i que cada família només pagarà com a màxim un 30% dels seus ingressos i la resta l’afegirà l’Ajuntament. Tres generacions d’una mateixa família vivien en tres pisos i ara ho faran en dos. Les dues restants, les menys vulnerables, han trobat un altre allotjament gràcies al Sindicat d’Habitatge del Raval. Els tres pisos que han quedat lliures Blackstone els llogarà a preu de mercat.

REFORMES
Ara Blackstone començarà a rehabilitar el bloc, que no necessita grans reformes estructurals, sinó més aviat de manteniment i condicionament. Començarà per arreglar els tres pisos que queden buits, i allà s’hi aniran allotjant consecutivament les diverses famílies quan sigui el torn d’arreglar el seu pis. Així, cap família haurà de deixar el bloc mentre li arreglin el pis. Quan cada família pugui viure al seu pis, signarà el contracte, començarà a pagar el lloguer, o la part que pugui i començarà a comptar el termini de set anys del contracte.

Elena Martín i Joana Sales, portaveus del Sindicat d’Habitatge del Raval, van explicar, en declaracions recollides per l’ACN, que l’acord és una “victòria immensa” i “doble”, ja que s’ha vençut la voluntat inicial de Blackstone i s’ha aturat el desnonament. Tots dos també van voler destacar la feina de tota la gent que forma part del sindicat.

Per part del consistori, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, i el regidor Jordi Rabassa es van felicitar per l’acord, però van demanar més canvis legals per augmentar la fiscalitat als grans fons d’inversió i poder regular els preus del lloguer.