La finca ja havia tingut problemes amb una altra societat pertanyent al fons Cerberus, BMB Investment. Foto: Twitter (@SindicatLloguer)

El Sindicat de Llogateres i el Sindicat d’Habitatge del Raval denuncien que els residents de les finques dels números 23 i 106 del carrer del Carme estan patint “assetjament immobiliari” per part d’Optimun Real Estate Spain. Aquesta societat és la propietària de l’edifici, a mans del fons d’inversió Cerberus.

En una roda de premsa convocada aquest dijous, les entitats han detallat que el fons va adquirir els immobles el 2017 i han revelat que, des de fa uns mesos, els afectats reben trucades telefòniques per coaccionar-los, així com identificacions a la porta. També han exigit que es renovin els contractes de lloguer que van acabar el 2021, que es regularitzi la situació dels veïns que hi viuen de forma irregular i que s’aturi el primer desnonament, previst per al 7 de juliol.

Segons els afectats, quan Optimum va adquirir l’edifici el 2017, es va notar ràpidament la “deterioració i insalubritat de la finca, causada per la falta de manteniment deliberada per part de la propietat”. Creuen que l’objectiu de tot plegat és forçar-los a abandonar els seus habitatges “per especular amb l’immoble i fer-hi pisos de luxe”.

En aquest sentit, han indicat que, l’any 2018, la propietat va comunicar als llogaters que no renovaria els seus contractes de lloguer. “Davant d’aquesta situació, les veïnes es van organitzar com a bloc i van iniciar una campanya de pressió que va aconseguir establir una taula de negociació”, han afegit. El resultat d’aquestes negociacions va ser un acord transaccional judicial que va estendre els contractes de lloguer durant tres anys més.

Espionatge i assetjament

Segons ha explicat a l’ACN Martí Escrivà, portaveu del Sindicat d’Habitatge del Raval i un dels habitants de la finca, un cop finalitzats aquests tres anys, “la propietat ha reprès les seves pràctiques d’assetjament i persecució”. “Ha trencat el pany del portal en diverses ocasions, ha contractat detectius privats per vigilar i fotografiar les persones que entren i surten del bloc, ha realitzat talls en els subministraments i ha instal·lat controls d’accés”, segons Escrivà.

A banda, el mateix veí ha dit que els llogaters reben trucades “a totes hores” exigint-los que marxin. El portaveu ha assegurat que els pisos afectats són sis i que en quatre d’ells hi viuen famílies amb menors a càrrec. També ha explicat que la propietat ha denunciat les ocupacions i que ja s’ha ordenat el primer desnonament, previst el 7 de juliol.

Edifici catalogat

Escrivà ha alertat, a més, que un dels dos immobles afectats és Ca l’Erasme, un edifici històric de la ciutat de Barcelona i que està catalogat. Es tracta de l’edifici del número 106 del carrer del Carme. Per aquest motiu, també ha acusat l’Ajuntament d'”inacció”.

Segons ell, el consistori s’havia compromès a iniciar una taula de negociacions conjunta amb els sindicats i la propietat per trobar una solució, però encara no s’ha produït. “Van venir i ens van dir que ens dirien alguna cosa, però fa cinc mesos que esperem”, ha exposat.

Per la seva banda, Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, ha remarcat la urgència d’aplicar la regulació de lloguers a Catalunya i “regular d’una vegada” els lloguers de temporada, que “són els buits legals que permeten a la patronal immobiliària continuar especulant amb l’habitatge”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram