Elena

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en la compareixença d’avui. Foto: ACN

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, han fet una crida aquest dijous a la conscienciació i la col·laboració de la ciutadania per prevenir incendis. Elena ha assenyalat que hi ha un risc “molt elevat” d’incendis i ha explicat que “la realitat és dura”, especialment en un context de sequera. Per la seva banda, Jordà ha indicat que, tot i que el mes de maig ha plogut, no ho ha fet de forma suficient.

Els dos consellers han fet aquesta crida durant la presentació de la campanya informativa d’enguany contra el risc d’incendi, que remarca la necessitat de prevenir i evitar els incendis causats per l’acció humana.

El llançament d’aquesta campanya informativa, Foc off, coincideix amb l’inici de la campanya forestal, que enguany comença 15 dies abans del que és habitual i no finalitzarà fins al 30 de setembre. Es tracta d’una de les campanyes forestals més difícils i llargues dels darrers anys, amb un risc molt elevat que es produeixin incendis de grans dimensions. De fet, per primer cop en 10 anys s’ha activat el nivell 3 del Pla Alfa.

Més efectius

Els 3 anys de sequera acumulada, l’augment de les temperatures i la concentració de biomassa seca als boscos expliquen la dificultat d’aquesta campanya forestal. És per això que s’han reforçat els cossos que s’ocupen de l’extinció dels focs, amb 35 mitjans aeris i més de 3.000 efectius, per afrontar la campanya amb més garanties.

Les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil també col·laboren en la campanya forestal fent funcions de sensibilització i prevenció davant del risc i, sobretot, en la preparació per atendre la població en cas de necessitat d’acollida o d’atenció a persones vulnerables.

Elena i Jordà

S’han reforçat els cossos que s’ocupen de l’extinció dels focs. Foto: ACN

Si veus foc, truca al 112

El telèfon d’emergències 112 té un paper principal en la lluita contra els incendis, perquè és el canal d’entrada dels avisos que activa tots els serveis d’emergències. Si veus una columna de fum o un indici de foc forestal, truca immediatament al 112 i no et refiïs que algú altre ja hagi trucat.