Creuer

El president del Port, Damià Calvet, ha reclamat que “els deixin treballar”. Foto: Port de Barcelona/ACN

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat rebaixar a la meitat els creueristes que visiten Barcelona en temporada alta, que entre maig i octubre arriben als 400.000 al mes. Aquesta ha estat una de les mesures que Colau ha llançat a la taula d’estudi sobre la regulació dels creuers d’aquest dilluns, amb presència del consistori, la Generalitat, el Port de Barcelona i l’Estat.

A banda, també ha proposat que la mitjana diària de creueristes sigui d’uns 10.000 com a molt, i que no hi pugui haver més de tres creuers al dia –mesura que ja s’ha implementat a Palma-.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, s’ha oposat a aquestes xifres, però ha instat la taula a “treballar”.

“Que ens deixin treballar”

Calvet veu “injust i desproporcionat” atribuir als creuers “molts dels mals” del sector turístic, com ara la contaminació i la massificació, ja que representen “el 4% del turisme de la ciutat”. El president de l’autoritat portuària ha rebutjat que el Port “no estigui fent res” per reduir l’impacte dels creuers i ha reclamat que “els deixin treballar” i “seguretat jurídica” per poder complir els acords del 2018, que opten per limitar les terminals i reubicar-les més lluny del centre.

Colau ha llançat diverses propostes a la reunió, totes enfocades a una regulació a la baixa del nombre de creuers i creueristes. També ha assenyalat que cal avaluar l’impacte econòmic dels creueristes a la ciutat, i ha apuntat a una reducció del nombre de creuers de trànsit –els que passen només quatre hores al port-, ja que generen “poc retorn econòmic”. Segons Colau, la regulació és “el mínim que es demana a l’administració pública” i ha demanat buscar “un equilibri” entre totes les activitats que hi ha a la ciutat.

L’alcaldessa ha posat com a horitzó el maig del 2023, coincidint amb l’inici de la temporada alta, i ha dit que seria un bon moment perquè hi hagi “propostes sobre la taula” que es puguin “començar a implementar”.

La Generalitat valida l’estratègia del Port

Per la seva banda, el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, ha remarcat que cal fer “un diagnòstic compartit” amb “el màxim rigor”. De totes maneres, ha assegurat que validen “al cent per cent” l’estratègia del Port de Barcelona, que ha qualificat “d’agressiva” i que creu que “dona resultats”.